"Rasismul în România este în limite rezonabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Română de Fotbal, în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au lansat, ieri, campania "Rasismul strică fotbalul". Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, este de

Federaţia Română de Fotbal, în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au lansat, ieri, campania "Rasismul strică fotbalul". Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, este de părere că rasismul în ţara noastră nu atinge cote critice, dar că nu pot fi permise niciun fel de abateri.
- Domnule Asztalos, ce îşi propune CNCD prin această campanie?
- Astăzi (n.r. - ieri) lansăm această campanie, ca urmare a discuţiilor mai vechi avute cu FRF, după cazurile de rasism şi discriminare petrecute în sezonul trecut. Este un efort comun, atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât şi financiar. Facem apel la opinia publică pentru fairplay şi eradicarea violenţelor verbale de pe stadioane. Suntem într-un moment important din istoria acestei ţări, iminenta aderare la Uniunea Europeană este un moment de asemenea important pentru fotbalul românesc, când echipele noastre au rezultate în cupele europene. Am văzut că putem organiza bine meciurile cu miză, aşa că nu văd de ce nu am face aşa mereu.
- La ce nivel se situează rasismul şi discriminarea în România, în comparaţie cu restul Europei?
- Faţă de ce se întâmplă în Europa, discriminarea şi rasismul de la noi sunt rezonabile. În ultimul raport de ţară se specifica faptul că am făcut progrese, dar ni se cerea să continuăm eforturile pentru a reduce şi mai mult discriminarea. Nu pot fi tolerate nici cele mai mici abateri.
- Ieri a fost prima înfăţişare la Comisia de Disciplină, în cazul în care patronul Stelei, Gigi Becali, este acuzat de discriminare. Dumneavoastră cum vă implicaţi în acest caz?
- Consiliul încurajează activitatea Comisiei de Disciplină şi ar fi benefic ca aceasta să ia o decizie în acest sens. Am primit o sesizare şi la CNCD, care are deja în lucru un dosar pe acest caz. Vom cita părţile spre audiere şi vom vedea ce decizie se va lua.
- Ce măsuri poate lua Consiliul împotriva lui Gigi Becali?
- Noi nu putem acorda decât o amendă contravenţională. Dar nu aceasta este problema. Într-o democraţie adevărată, opinia publică trebuie să ia atitudine. Câte persoane publice aţi văzut să condamne declaraţiile lui Gigi Becali? Nu întotdeauna o amendă sau o depunctare reprezintă soluţiile cele mai bune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite