Râmnicu-Vâlcea: Turiştii din Olăneşti au cerut anularea taxei pe apa minerală
0Sute de oameni au protestat împotriva firmei care a impus tarife pentru folosirea apei de la izvoarele staţiunii. Celebrul Izvor 24 a fost închis cu forţa timp de mai multe zile.
Peste 200 de localnici şi turişti din oraşul staţiune Băile Olăneşti au protestat ieri după amiază în faţa primăriei din localitate împotriva taxelor de acces la izvoarele minerale. Apele binefăcătoare au fost concesionate în anul 2001 firmei Olăneşti Riviera, iar la începutul lunii trecute societatea a impus taxe pentru turiştii şi localnicii care doreau să folosească apa de la izvoarele aflate în concesiune. Măsurile luate de SC Olăneşti Riviera au culminat cu îngrădirea accesului la Izvorul nr.24, renumit pentru proprietăţile curative în toată ţara. „Vin aici de zeci de ani de zile şi numai anul acesta a trebuit să plătesc taxă de 6,8 lei pentru litrul de apă de la Izvorul 24. Nu ajunge că am plătit şi biletul de tratament?”, ne spune Gheorghe Traşcă din Galaţi.
Negocieri sub presiunea străzii
În acelaşi timp cu protestele din faţa primăriei, în sediul administraţiei locale, prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gelu Mărăcineanu, şi primarul Gheorghe Ciucă din Olăneşti au negociat cu Maria Tudor, femeia de afaceri ce deţine firma ce a primit în concesiune majoritatea izvoarelor din Olăneşti. După ore de discuţii, şi la presiunea mulţimii ce protesta zgomotos, autorităţile locale au reuşit să o convingă pe Maria Tudor să renunţe, cel puţin pentru o perioadă, la taxele aplicate la izvoare. „Firma nu va mai aplica taxe şi va renunţa la paza cu agenţi. Mai mult, s-a reuşit şi deblocarea accesului la Izvorul 24”, spune prefectul. Maria Tudor nu a dorit să facă nici o declaraţie publică şi a părăsit staţiunea în huiduielile celor 200 de localnici şi turişti.
Un litru de apă costa cât doi litri de benzină
Oamenii din Olăneşti se plâng de faptul că trebuie să plătească preţuri exorbitante pentru apă. „E dată de la Dumnezeu, iar ei ne cer pe un litru de apă cât am plăti pe doi litri de benzină. Este strigător la cer, iar bodyguarzii ce păzesc izvoarele acestea se poartă cu turiştii în ultimul hal. O să îi sperie pe toţi iar noi, din oraş o să ne transformăm în comună, pentru că turismul ne ţine economia aici”, spune Aurora Teodosie, localnică din Olăneşti. Un grup de iniţiativă a redactat aseară un memoriu adresat Guvernului prin care se solicită rezilierea contractului de concesiune cu Olăneşti Riviera.
Licenţă de exploatare, acordată fără licitaţie
Firma Olăneşti Riviera a reuşit să obţină concesiunea pentru majoritatea izvoarelor din Olăneşti în anul 2001 pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire cu încă cinci ani. Gelu Mărăcineanu, directorul ANRM spune că licenţa de exploatare a fost acordată fără licitaţie, prin încredinţare directă. „Licenţa a fost acordată în concordanţă cu legea, la acest moment nu putem spune că există ilegalităţi în contract. Firma plăteşte o redevenţă de 4% din valoarea produsului exploatat şi o taxă de 15.000 de lei”, explică directorul ANRM.