Primăvara, anotimpul perfect pentru slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că ţineţi sau nu post, există o reţetă general valabilă în încercarea de a slăbi, susţin specialiştii în nutriţie, citaţi de Journal of American Dietetic

Fie că ţineţi sau nu post, există o reţetă general valabilă în încercarea de a slăbi, susţin specialiştii în nutriţie, citaţi de Journal of American Dietetic Association.


Specialiştii în nutriţie de la Universitatea din Massachusetts susţin că regimurile de slăbire sunt mult mai eficiente în perioada primăverii, când procesele metabolice din organism sunt accelerate de încălzirea vremii. Nutriţioniştii apreciază că, deşi nu există un regim universal valabil - fiecare dintre acestea trebuie individualizat în final fiecărui pacient, în funcţie de vârsta, înălţimea şi particularităţile metabolice ale acestuia, există câteva reguli prin care, dacă toţi cei ce doresc să slăbească le-ar respecta, ar reuşi să obţină o scădere vizibilă în greutate.


În primul rând, pentru reuşita unui regim de slăbire, trebuie să renunţaţi la grăsimi şi la carnea grasă, dar şi la consumul alcoolului în cantităţi prea mari. Marile "vedete" ale regimului de primăvară sunt zarzavaturile, fructele, pâinea integrală şi orice alimente care conţin fibre vegetale. Aceste categorii de alimente, datorită fibrelor vegetale, întârzie asimilarea grăsimilor şi colesterolului din tubul digestiv. Fibrele vegetale, de trei tipuri, au, fiecare, anumite proprietăţi.

Celuloza constituie principalul nostru aport în fibre vegetale. Este foarte rezistentă la sucurile digestive şi este puţin degradată de flora intestinală. Cerealele conţin cea mai mare cantitate de celuloză. Pectina - un soi de fibră vegetală gelatinoasă - este arma cea mai eficientă în lupta împotriva colesterolului.

Cea mai mare cantitate se găseşte în mere, dar şi în alte fructe, în cantităţi mai mici. Pectina, ca şi celuloza, este degradată doar în parte de bacteriile din colon. Lignina, prezentă spre exemplu în fibrele din sparanghel sau "aţele" tecilor de fasole verde, după ce este ingerată, se elimină intactă pe cale naturală şi uneori poate irita intestinul. De cele mai multe ori însă lignina este înlăturată în timpul decojirii legumelor.


Mersul şi exerciţiile sunt esenţiale


Pentru ca o dietă să fie eficientă trebuie neapărat să crească efortul fizic pe care-l faceţi. Nu vă aşteptaţi însă ca scăderea în greutate să fie spectaculoasă cu acest gen de regim, pentru că n-ar fi nici sănătoasă. Spre exemplu, mesele "sănătoase" pe care le consumaţi zilnic pot include: la micul dejun - fulgi de cereale cu lapte degresat; la prânz - o mâncare de legume făcută din fasole boabe, ciuperci, cartofi, însoţite de carne de pui sau de peşte (gătit la cuptor, la grătar sau rasol). Puteţi mânca şi altfel de carne, însă aveţi grijă să nu fie foarte grasă. În plus, salatele sunt foarte recomandate (de roşii, castraveţi, ridichi, salată verde, spanac). Seara - puţină brânză, iaurt, lapte degresat sau o salată.

De-a lungul zilei, sunt indicate câteva gustări cu fructe - la ora 10:00, la 17:00 şi seara. Pentru a diversifica mesele, puteţi încerca la micul dejun un ceai cu pâine prăjită, brânză de vaci sau puţină şuncă, la prânz, supe şi ciorbe de zarzavaturi. La felul doi nu folosiţi însă sosuri şi, neapărat, mâncaţi şi o salată. În loc de oţet, la salată folosiţi cel mai bine lămâie.


Specialiştii în nutriţie susţin că, printr-un regim care să ţină seama de aceste reguli generale, o persoană cu exces de greutate pierde într-o lună circa două kilograme. Aceasta este o slăbire, constantă şi lentă, în ritmul fiziologic al organismului, iar kilogramele date jos nu se vor acumula la loc. Pe lângă regimul alimentar, exerciţiile fizice sunt obligatorii. Este foarte bine să mergeţi la o sală de fitness, însă dacă nu aveţi posibilitatea, chiar şi plimbările în parc sunt foarte utile.


Începeţi cu câteva zeci de minute de mers şi încercaţi să ajungeţi la o medie de o oră de mers - circa cinci kilometri pe săptămână, în ritm mai alert. Chiar dacă mergeţi o zi-două pe săptămână la fitness, în restul săptămânii faceţi cât mai multă
mişcare în aer curat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite