Petrom vrea să exporte gaze naturale prin Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punerea în funcţiune a gazoductului care ar urma să lege România de vestul Europei este prevăzută pentru 2013 Compania Petrom îşi va sprijini acţionarul majoritar, grupul austriac OMV,

Punerea în funcţiune a gazoductului care ar urma să lege România de vestul Europei este prevăzută pentru 2013

Compania Petrom îşi va sprijini acţionarul majoritar, grupul austriac OMV, pentru realizarea Nabucco, a declarat, ieri, Mariana Gheorghe, directorul executiv al firmei româneşti. Potrivit acesteia, Petrom intenţionează nu numai să importe, dar să şi exporte gaze naturale prin această conductă.

Informaţia a fost furnizată recent şi de grupul OMV, care a plasat România pe harta surselor de aprovizionare cu gaze a conductei Nabucco. Şeful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a negat însă că va exporta gazele din producţia internă a României.


La rândul său, directorul executiv al Petrom a declarat ieri, în cadrul conferinţei pentru anunţarea rezultatelor financiare ale companiei pe 2007, că Petrom intenţionează să exporte gaze. "Dacă este posibil, sigur că vom exporta prin conducta Nabucco. Deocamdată nu avem conducte", a declarat, răspunzând la o întrebare adresată de ziarul "Adevărul", Mariana Gheorghe.


Oficialul Petrom a mai afirmat că analizează posibilitatea de a creşte volumele înmagazinate, ceea ce i-ar conferi un avantaj în momentul în care gazoductul va deveni funcţional.


"Petrom va fi foarte interesată pentru creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale până în momentul în care conducta va ajunge pe teritoriul României. Sprijinim OMV şi Transgaz pentru a ajunge la finalizarea acestui proiect, ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare", a explicat Mariana Gheorghe.
Profit mai mic pentru Petrom, mai mare pentru OMV


Ea a precizat, ulterior, că Petrom va exporta prin Nabucco doar gazele care vor fi importate prin această conductă, şi nu cantităţi din producţia internă a companiei. România depinde de Rusia pentru acoperirea a 40% din necesarul intern de gaze naturale, iar Nabucco va asigura surse alternative de aprovizionare, respectiv ţările caspice sau Orientul Mijlociu. Conducta va traversa Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.


OMV a raportat pentru 2007 un profit record înainte de plata dobânzilor şi impozitelor (EBIT), de 2,184 miliarde de euro, în creştere cu 6% comparativ cu anul precedent, contribuţia Petrom fiind de 581 milioane de euro, în scădere cu 14%, potrivit raportului financiar al grupului austriac. Compania Petrom, la care OMV deţine 51% din acţiuni, a obţinut anul trecut un profit net mai mic cu 22%, de 1,778 miliarde de lei (522 milioane de euro).


Petrom a reuşit, în cursul anului 2007, stabilizarea producţiei de petrol, după un declin constant în ultimii ani, până la 89.000 barili echivalent petrol pe zi.


Pentru 2008, estimările arată chiar o creştere a nivelului producţiei. Compania a majorat anul trecut nivelul investiţiilor în activitatea de exportare şi producţie cu 85% faţă de 2006.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite