Perspectiva aderării la UE l-a făcut mai liber pe ziaristul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din România este mai liberă anul acesta decât în 2005, arată clasamentul mondial realizat de "Reporters Sans Frontieres" (RSF). În topul RSF, România se află pe locul 58, la fel ca

Presa din România este mai liberă anul acesta decât în 2005, arată clasamentul mondial realizat de "Reporters Sans Frontieres" (RSF). În topul RSF, România se află pe locul 58, la fel ca Polonia, Hong Kong şi Fidji.
Bulgarii sunt peste noi
De remarcat că Polonia este cel mai slab cotată dintre statele UE din cauza cenzurii, a arestărilor de jurnalişti şi a ameninţărilor primite de presă pentru calomnie sau stricarea imaginii unor lideri politici. Deşi presa românească a înregistrat progrese în materie de libertate de exprimare, media bulgară o surclasează, la nivel mondial Bulgaria situându-se pe locul 35, la egalitate cu Franţa, Mali şi Australia. Creşterea libertăţii de exprimare în Europa de Est se datorează, susţin autorii topului, perspectivei aderării la UE. Mai liberi în exprimare au fost, în această parte a Europei, ziariştii bulgari şi români pentru că integrarea în UE este o garanţie deja pentru ţările lor. Legea românească prin care nu se mai pedepseşte defăimarea, adoptată în vara acestui an, arată clar îmbunătăţirea condiţiilor pentru jurnalişti, explică RSF. La capitolul exprimare liberă, presa din SUA a primit doar cinci puncte mai mult decât România, înregistrând o coborâre în clasament considerabilă (anul trecut Statele Unite se aflau pe locul 17). Lupta contra terorismului demarată de preşedintele George W. Bush imediat după atentatele de la 11 septembrie a avut efecte negative asupra libertăţii de exprimare. În numele securităţii Americii, jurnaliştii care critică planul lui Bush şi măsurile pe care acesta le-a luat contra terorismului sunt consideraţi din start suspecţi. În plus, justiţia federală nu recunoaşte dreptul presei de a păstra secrete sursele de informare.
Numeroasele anchete şi percheziţiile la care au fost supuşi jurnaliştii francezi au degradat şi Franţa cu cinci puncte. Japonia a pierdut şi ea din cauza cluburilor de presă restrictive şi din cauza atacurilor extremei dreapta la adresa mai multor ziarişti.
Caricaturile declasează presa daneză
Ameninţările primite de ziarele daneze în urma publicării caricaturilor cu Mahomed au făcut ca Danemarca să piardă locul de lider în topul libertăţii de exprimare. Sfârşitul epocii Berlusconi a avut efecte benefice asupra libertăţii de exprimare a ziariştilor italieni.
Uciderea Annei Politkovskaia menţine calificativul de ţară cu deficit democratic pentru Rusia. Vestea bună este că anul acesta primul loc îl ocupă împreună presa finlandeză, irlandeză, islandeză şi olandeză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite