Napoleon sau Caesar?
0înăbuşiţi apoi îndelung şi la foc mic în vin roşu - nelipsit din gospodăriile Burgundiei - până deveneau comestibili. Astăzi, puţini mai respectă reţeta tradiţională. Chiar dacă
înăbuşiţi apoi îndelung şi la foc mic în vin roşu - nelipsit din gospodăriile Burgundiei - până deveneau comestibili. Astăzi, puţini mai respectă reţeta tradiţională. Chiar dacă numele de "coq au vin" nu s-a schimbat, bătrânul cocoş a fost înlocuit, de cele mai multe ori, cu puiul. Cum s-a născut această reţetă ? Nimeni nu ştie cu exactitate. Dar în folclorul francez, două nume sunt legate de originea ei: Napoleon şi Caesar. O legendă povesteşte că Napoleon s-a oprit pe neaşteptate la un han. Hangiul nu prea avea ce să-i ofere în afară de un cocoş bătrân şi un vin roşu, ieftin. Aşa că a fiert cocoşul în vin, cu ceva ceapă, ierburi şi legume. Napoleon a fost atât de încântat, încât reţeta s-a răspândit cu repeziciune în toată Franţa. Unii critici susţin însă că mâncarea exista cu mult înaintea lui Napoleon. Chiar de pe vremea lui Caesar, potrivit unei alte legende. Se spune că după ce împăratul Romei a cucerit teritoriul de azi al Franţei, locuitorii i-au oferit ca tribut un cocoş bătrân. Pentru a-l face cât mai digerabil, bucătarul lui Caesar l-a gătit în vin roşu. şi aşa s-a născut coq au vin. Adevărul este că deşi foarte veche (de cel puţin 400 de ani), reţeta nu a devenit populară decât pe la începutul anilor 1900. Peste ea s-au suprapus nenumărate versiuni regionale şi o faimă care a depăşit de mult graniţele Franţei.
Coq au vin
Pentru 4 persoane
Ingrediente: 1 pui mare, 2 cepe, 1 morcov, 150 g bacon neafumat, 70 g unt, 2 căţei de usturoi, 2 linguri făină, 2 linguri coniac, 1 sticlă de vin roşu, 200 ml supă de pui, câteva boabe de piper, 4-5 crenguţe de cimbru, 3 foi de dafin, 300 g ciuperci, 2-3 linguri pătrunjel verde tocat
Mod de preparare: Se tranşează puiul în 6-8 bucăţi, se sărează, piperează. Într-o cratiţă se rumeneşte uşor în 30 g unt baconul tăiat fâşii; când s-a aurit, se scoate şi se pune într-un vas. În grăsimea rămasă se frig puţin bucăţile de pui, se scot şi se pun peste bacon. Se pun în cratiţă ceapa şi morcovul tăiate bucăţele şi se călesc până ce ceapa devine translucidă. Se adaugă usturoiul tăiat fin, bucăţile de pui şi baconul, se presară făina şi se lasă pe foc 1-2 minute, înainte de a turna coniacul, vinul, supa de pui, 3-4 boabe de piper şi verdeţurile (fără pătrunjel). Când au dat în clocot, se micşorează focul şi se fierbe sosul la foc mic. Se acoperă parţial cu un capac. Se topeşte restul de unt într-o tigăiţă, se sotează puţin ciupercile tăiate felii (dacă sunt prea mari), apoi se adaugă la pui, cu sare şi piper. După circa 40 de minute, se scoate puiul din cratiţă, se strecoară sosul, se dă din nou în clocot, se adaugă puiul şi pătrunjelul.
ştiaţi că?
În unele versiuni tradiţionale de coq au vin, sosul este îngroşat la sfârşit cu... sânge de cocoş.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr. 1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.