Lege pentru chiriaşi
0Statul vine în apărarea celor care vor să închirieze o locuinţă, reglementând nivelul de preţuri stabilite de proprietari. Chiria pentru o locuinţă de pe piaţa liberă va fi
Statul vine în apărarea celor care vor să închirieze o locuinţă, reglementând nivelul de preţuri stabilite de proprietari.
Chiria pentru o locuinţă de pe piaţa liberă va fi stabilită din acest an în funcţie de criterii fixe, şi nu de bunul plac al proprietarilor care caută un câştig cât mai mare într-un timp cât mai scurt.
În ultimii ani, preţul chiriilor din marile oraşe şi, în special, din Capitală au crescut de câteva ori. Cu toate acestea, oficialii din MDLPL promit că situaţia se va schimba chiar din acest an.
"În acest moment, în România, chiriile au valori rotunde, de 100, 150 sau 200 de euro, valori create artificial, dar va fi adoptată şi o metodologie de calcul al valorii chiriilor", a declarat ieri, pentru Rompres, Bogdan Suditu, director general adjunct al Direcţiei pentru Politica Locuirii din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).
Potrivit oficialilor ministerului, noul pachet de legi este aproape gata şi urmează să ajungă pe masa guvernului în luna aprilie, urmând să fie aprobat cel mai probabil în luna septembrie a acestui an. Legea locuinţelor va reglementa atât relaţia proprietar-chiriaş, cât şi dezvoltarea de proiecte în parteneriat public-privat.
Bogdan Suditu a mai precizat că statutul chiriaşului va fi reglementat printr-un contract care presupune drepturi şi obligaţii pentru ambii semnatari, iar preţul chiriilor va fi stabilit în funcţie de localizarea şi vechimea imobilului, infrastructura accesibilă şi poziţionarea în cadrul oraşului. "Considerăm că acum proprietarii nu respectă condiţiile de pe piaţă", a mai spus Bogdan Suditu, citat de Rompres.
Durată-limită pentru închirieri
În noua lege va fi stabilită şi o perioadă minimă pentru care se închiriază respectivul spaţiu, astfel încât chiriaşul să poată avea un cuvânt de spus în momentul în care i se decide "evacuarea" forţată. Potrivit lui Suditu, în majoritatea statelor europene există reglementări în această privinţă: în Italia, de patru ani, în Spania, pentru locuinţele sociale, şase ani, iar în Marea Britanie de cinci ani. Pentru România, este posibil ca această perioadă să fie sub patru ani, deoarece fondul de locuinţe disponibil pentru închiriere
este foarte mic.
Noua lege va favoriza evaziunea fiscală
Specialiştii în domeniul imobiliar sunt încă rezervaţi în privinţa acestei noi legi. Analistul Gabriel Zamfir spune că "este necesară menţinerea chiriilor în anumiţi parametri acceptabili, însă acest lucru nu se poate realiza fără ca statul să ofere nişte avantaje".
Pe de altă parte însă, expertul imobiliar Radu Zilişteanu consideră că noua lege ar putea duce la evaziune fiscală. "Impunerea prin măsuri administrative a preţului la chirii, precum şi a duratei minime sau maxime de închiriere va împinge lumea în evaziune fiscală. Dacă proprietarii de-abia începuseră să declare la Fisc veniturile din chirii, există riscul, deloc de neglijat, ca să fie alimentată piaţa neagră", a precizat Zilişteanu.
El a mai spus că în ţări ca Italia sau Germania există un indice al proprietăţii între 50 şi 70%, în timp ce în România acesta este de 92%. "Aceasta înseamnă că stocul de locuinţe aflate la închiriere este mare, în timp ce la noi rămân 8% pentru închirieri. În fapt, din experienţa mea, se închiriează 4%. Ceea ce vreau să spun este că avem o piaţă mică, pe care o vor sugruma prin aceste măsuri administrative", a mai precizat analistul imobiliar.