Lecţia de olărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul verii, zeci de copii, tineri şi adulţi din Capitală, dar şi din străinătate vor învăţa câte ceva din tainele olăritului şi a meşteşugurilor populare Tabăra de

Până la sfârşitul verii, zeci de copii, tineri şi adulţi din Capitală, dar şi din străinătate vor învăţa câte ceva din tainele olăritului şi a meşteşugurilor populare

Tabăra de creaţie "D.O.R.", de la centrul Cultural "Mihai Eminescu" din sectorul 2, şi-a deschis porţile pentru zeci de învăţăcei, cu vârste cuprinse între 6 şi 85 de ani. "Am văzut că sunt foarte mulţi cei care nu îşi cunosc foarte bine tradiţiile, iar rădăcinile noastre sunt satul tradiţional", a explicat motivul înfiinţării şcolii de vară Mariana Janina Ilie, directorul general al Centrului.

Până la finele lunii august, cursanţii vor învăţa atât simbolistica populară, cât şi despre lucruri "practice": icoane pe sticlă, împletituri în noduri şi ochiuri, cioplitul în lemn, modelaje de lut la roata olarului şi multe alte meşteşuguri populare din toate zonele ţării.

Aflată la a şasea ediţie, tabăra reuneşte iubitori de tradiţii nu numai din Bucureşti, ci şi din diaspora: Statele Unite ale Americii, Israel sau Italia. "Am păstrat legătura cu reprezentanţii comunităţilor române din aceste ţări şi ei ştiu să-şi trimită copiii aici.

După atâţia ani, s-au obişnuit şi ştiu despre ce este vorba", a mai spus Mariana Janina Ilie. Tudor are 12 ani şi este unul dintre învăţăceii din acest an. El nu se află pentru prima dată la şcoala de vară, fiind aproape un "profesionist", după cum îl laudă atât Janina Ilie, cât şi profesorii. "Dacă renunţăm la tradiţii, nu mai avem la ce să ne întoarcem", şi-a motivat prezenţa la cursuri Tudor.

Meşteri populari, dintre foşti cursanţi În cadrul cursurilor, copiii au ocazia să înveţe despre meşteşuguri chiar de la meşterii populari. Potrivit directorului Centrului, de-a lungul celor şase ediţii, tot mai mulţi meşteri s-au arătat dispuşi să investească, chiar şi neremuneraţi, din timpul lor, pentru a-i învăţa câte ceva pe cei interesaţi de tradiţiile populare. Printre meşteri se află şi foşti absolvenţi ai Şcolii de Vară de la Centrul "Mihai Eminescu".

"Eu am fost şi la Horezu patru-cinci luni, chiar la familia Vicşoreanu, care este atât de celebră. Am învăţat acolo să modelez lutul şi, de 8-10 ani, asta fac, pentru că îmi place", a spus Oana Popescu, 20 de ani, din Bucureşti, de profesie "meşter popular". Sora ei, Mara, 22 de ani, şi-a ales aceeaşi meserie, doar că pasiunea ei este sculptura.

Cu o trusă mică, de doar câteva unelte, Mara îi învaţă pe cursanţi nu doar să facă linguri sau solniţe, ci şi să le împodobească cu motive tradiţionale româneşti. "În fiecare an avem tot mai mulţi participanţi. Copiii sunt atât de surprinşi că le iese ceva făcut cu mâinile lor, încât revin cu plăcere la fiecare curs", a adăugat Mariana Janina Ilie. Spre finele şcolii de vară, cursanţii vor avea ocazia să înveţe dansuri populare româneşti şi cum să gătească bucate tradiţionale.

De asemenea, în fiecare zi de vineri, ei au cursuri de "trilogia vieţii", învaţă despre simbolurile satului tradiţional, despre profunzimea vieţii la sat. Costul unui modul de două săptămâni de curs este de 40-50 de lei, în acest preţ fiind incluse şi materialele pe care le folosesc elevii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite