Jocuri, scenarii, cacealmale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fi adevărată ipoteza lui Dan Voiculescu privind suspendarea premierului, în urma deschiderii "dosarului Porţile de Fier"? Se îndreaptă Călin Popescu Tăriceanu spre linia de sosire a

O fi adevărată ipoteza lui Dan Voiculescu privind suspendarea premierului, în urma deschiderii "dosarului Porţile de Fier"? Se îndreaptă Călin Popescu Tăriceanu spre linia de sosire a mandatului său? Nimic nu-i imposibil, mai ales dacă legăm ieşirea de ieri a lui Dan Voiculescu de ameninţările prezidenţiale privind apariţia unui nou set de "dosare grele". Să presupunem că informaţiile lansate, ieri, de liderul PC sunt reale. În acest caz, şefului guvernului nu i-ar mai rămâne prea multe de făcut, în afară de a-şi strânge lucrurile personale din biroul său de la Palatul Victoria şi de a-şi căuta un avocat bun.

Însă, în afara de asta, politic vorbind, situaţia s-ar complica foarte mult. Ar însemna ca preşedintele să desemneze un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. Va numi el un reprezentant al PD? Greu de crezut că va obţine votul de învestitură, cât timp în parlament se conturează o majoritate în jurul PNL, PSD şi UDMR, adeseori cu sprijin PRM. O combinaţie ciudată, dar asta este! Mai curând, un guvern post-Tăriceanu ar putea fi susţinut de o asemenea majoritate şi, în consecinţă, PD, partidul favorit al lui Traian Băsescu, ar risca să rămână în afara combinaţiei. Dacă nu vrea să-şi dezamăgească partidul din care provine, preşedintelui i-ar rămâne, în mod logic, să insiste cu un apropiat de-al său - de pildă cu Theodor Stolojan sau cu Vasile Blaga. Caz în care parlamentul ar zice "NU" şi drumul spre alegerile anticipate ar fi deschis!

Să privim acum peste sondajele de opinie. În caz de anticipate, este de aşteptat ca PD să obţină o majoritate relativă, însă sunt şanse foarte mari să trăiască experienţa PSD din 2004 - aceea de lider lăsat în afara majorităţii proguvernamentale. Şi ar putea intra într-o coaliţie majoritară doar dacă ascensiunea extremismului va obliga toate partidele din zona democratică să-şi unească forţele pentru susţinerea unui guvern acceptabil în Europa.

Scenariul acesta nu este nici bun, nici rău. Este doar unul posibil, cu avantajele şi hibele sale. El arată doar că războiul politic a ieşit din tiparele logicii şi a ajuns în zona în care toată lumea începe să aibă de pierdut.

Ar mai fi însă o variantă: ca Dan Voiculescu să fi jucat la cacealma, în ideea de a-l forţa pe Tăriceanu să scoată PD-ul din guvern. Cunoscându-l pe liderul PC, nici n-ar fi de mirare să fie aşa! Ar fi doar un motiv în plus pentru a nu-i mai lua în serios pe cei care se fac că fac politică. Un motiv - să recunoaştem! - de care nu mai aveam nevoie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite