Hârtie produsă fără celuloză, fără apă şi fără clor
0Americanii au lansat hârtia „Ultra Green”, produsă fără utilizarea celulozei, a apei ori a agenţilor toxici, informează Environmental News Network. Inovaţia aparţine companiei GPA,
Americanii au lansat hârtia „Ultra Green”, produsă fără utilizarea celulozei, a apei ori a agenţilor toxici, informează Environmental News Network.
Inovaţia aparţine companiei GPA, producător de hârtie din Chicago. Hârtia „Ultra Green” este rezistentă la uzura prin frecare, la apă şi la grăsimi şi este făcută din pulberi minerale obţinute din carbonat de calciu, combinate cu răşini naturale şi polietilenă.
În acelaşi timp, pentru obţinerea produsului sută la sută ecologic nu este utilizat nici clorul, folosit în fabricarea hârtiei tradiţionale pentru albirea pastei de hârtie.
Pornind de la aceste coordonate, produsul celor de la GPA respectă standardele impuse de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA.
Preţ mai mic cu până la 40%
În cifre, înlocuirea unei tone de hârtie obţinută din celuloză cu o tonă de hârtie „Ultra Green” înseamnă salvarea a 20 de copaci şi a peste 28.000 de litri de apă. În acelaşi timp, o tonă de hârtie „Ultra Green” înseamnă economisire de energie de 7,3 MWh.
Consumul redus de apă şi de energie pe care îl implică procedeul de producere a acestui tip de hârtie face ca preţul ei să fie cu 30 până la 40 de procente mai mic decât al celei obţinute din celuloză.
Datorită rezistenţei la apă şi grăsimi, hârtia produsă de cei de la GPA este un produs care poate fi folosit pentru exterior fără a implica riscul de a se descompune. „Hârtia «Ultra Green» poate fi folosită oricând în locul hârtiei tradiţionale.
Dincolo de faptul că prezintă calităţi de imprimare superioare celor ale hârtiei tradiţionale, «Ultra Green» are şi avantajul durabilităţii similare plasticului”, spun reprezentanţii companiei producătoare.
Graţie calităţilor superioare şi impactului redus asupra mediului, hârtia „Ultra Green” se înscrie în cursa pentru titlul de „invenţia anului”.