Guvernul modifică iar taxa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima variantă de calcul a taxei de înmatriculare introduce criteriul emisiei de CO2 şi pentru maşinile care îndeplinesc norma de poluare Euro 3, nu doar pentru autovehicule Euro 4, aşa cum

Ultima variantă de calcul a taxei de înmatriculare introduce criteriul emisiei de CO2 şi pentru maşinile care îndeplinesc norma de poluare Euro 3, nu doar pentru autovehicule Euro 4, aşa cum propusese iniţial guvernul. Noua modificare survine după ce Comisia Europeană (CE) a solicitat în mod expres acest lucru.

Prin urmare, Executivul şi-a pus la lucru experţii pentru a pune la punct noul sistem de calcul, corelat cu emisiile de carbon şi pentru Euro 3. Pentru celelalte autovehicule va fi aplicată actuala formulă, conform normei de poluare, dată de emisiile de noxe şi cilindree, însă cu o creştere sensibilă a sumelor faţă de proiectul lansat în dezbatere în luna ianuarie.

Pentru maşinile Euro 4, calcularea taxei în funcţie de emisia de CO2 este simplă, deoarece producătorii au trecut în cărţile tehnice ale autoturismelor cantitatea de noxe emise. Dificultatea apare în cazul Euro 3, puţine dintre maşinile cu această normă de poluare având inclus în cartea tehnică nivelul emisiilor de CO2.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, ieri, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care i-a cerut să anuleze taxa auto, deoarece ar încălca articolul 90 din Tratatul de instituire a CE. În replică, primul-ministru a afirmat că Băsescu este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite