Fuga din Liban
0Mulţi cetăţeni părăsesc ţara din cauza războiului, îndreptându-se spre Cipru şi Siria Iahturi de lux sunt folosite acum pentru transportarea celor care doresc să părăsească
Mulţi cetăţeni părăsesc ţara din cauza războiului, îndreptându-se spre Cipru şi Siria
Iahturi de lux sunt folosite acum pentru transportarea celor care doresc să părăsească Libanul şi au cu ce să plătească o călătorie costisitoare.
Luptele dintre partizanii majorităţii parlamentare antisiriene, sprijinite de Occident, şi opoziţia condusă de Hezbollah şi susţinută de Siria şi Iran s-au soldat cu 62 de morţi şi peste 200 de răniţi, de la izbucnirea violenţelor pe 7 mai.
Dacă cetăţenii străini recurg la ambasadele ţărilor lor pentru a fi readuşi acasă, libanezii sunt nevoiţi să se descurce cum pot. Suferinţa lor îi lasă însă impasibili pe "micii întreprinzători", care descoperă în orice situaţie o oportunitate de afaceri.
1.500 $ pentru o viaţă
În portul Dbaiye, la nord de Beirut, proprietarii companiilor de navigaţie îşi freacă mâinile de bucurie. În ultimele zile, cererile au crescut semnificativ, chiar dacă tarifele nu sunt chiar la îndemâna oricui. "Până în portul Larnaca, o persoană trebuie să plătească 1.500 de dolari", explică unul dintre cei care se ocupă de transportul refugiaţilor.
Numai luni seara, au plecat spre Larnaca 18 iahturi transportând peste 200 de persoane. Iahturile nu sunt exploatate la capacitatea maximă, de 50 de persoane. Pentru a asigura pasagerilor tot confortul necesar, explică acelaşi "întreprinzător" unui reporter al agenţiei "France Presse".
Pentru o piele bronzată
Un astfel de iaht este dotat cu trei cabine, fiecare cu baie proprie, un salon, bucătărie şi solare demne de un hotel de patru stele. Până în urmă cu câteva zile, aceste iahturi erau folosite pentru croaziere sau pentru a-i duce pe libanezii bogaţi şi pe turişti, în special ruşi, în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.
Odată ajunse în Larnaca, iahturile nu se întorc în Liban fără pasageri. În ciuda situaţiei tensionate, multe persoane se îndreaptă şi spre Beirut: jurnalişti, oficiali sau cetăţeni libanezi aflaţi în vacanţă şi care nu se tem de ceea ce îi aşteaptă acasă.
Scumpiri şi reduceri
Nu numai proprietarii de iahturi câştigă bani frumoşi, profitând de graba şi de disperarea oamenilor. Taximetriştii care efectuează curse spre Siria au crescut şi ei tarifele. O cursă Tripoli-Damasc costă între 400 şi 600 de dolari.
În urmă cu o săptămână, pentru a ajunge în capitala siriană erau de ajuns numai 75 $. Dacă taxiul este plin, atunci o persoană trebuie să scoată din buzunar doar 80 de dolari, faţă de 20 înainte de izbucnirea violenţelor.
Companiile aeriene private nu ies nici ele în pierdere, ţinând cont că un zbor de la Beirut spre Amman se ridică la 400 de dolari.
Ultima şansă pentru un compromis
O delegaţie a Ligii Arabe a ajuns ieri la Beirut pentru a media un dialog între majoritatea parlamentară şi opoziţia care a declanşat conflictul. Cotidianul "Al-Akhbar", apropiat de forţele de opoziţie, nota că misiunea Ligii ar putea fi "ultima şansă pentru obţinerea unui compromis sau pentru plonjarea în haos".