Femeie de serviciu - profă de engleză
0Lipsa de personal a constrâns conducerea şcolii generale din satul Telec - Neamţ să accepte situaţia Soluţie extremă pentru şcoala Telec, din comuna nemţeană Bicazu Ardelean. În
Lipsa de personal a constrâns conducerea şcolii generale din satul Telec - Neamţ să accepte situaţia
Soluţie extremă pentru şcoala Telec, din comuna nemţeană Bicazu Ardelean. În lipsa cadrelor didactice din această unitate de învăţământ, femeia de serviciu a obţinut o jumătate de normă în postul de profesor de limba engleză. Decizia conducerii şcolii nu a fost pe placul părinţilor.
Rodica Sandu, în vârstă de 41 de ani, este o femeie de serviciu policalificată care mătură şi spală prin şcoală, apoi predă limba engleză la Şcoala Generală cu clasele I - VIII din satul Telec.
Femeia de serviciu a câştigat postul de suplinitor, cu jumătate de normă, după ce a susţinut şi promovat - cu nota 7 - concursul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Neamţ. "Doamna Sandu a învăţat pentru examen şi l-a promovat cu nota 7, deci avea dreptul să ocupe acest post.
Dumneaei este şi femeie de serviciu la şcoala noastră, fapt care nu are de ce să ne deranjeze. Şi nici elevii nu sunt deranjaţi de acest lucru, ba chiar pentru ei e bine, fiindcă sunt familiarizaţi cu doamna Sandu, o respectă şi o ascultă. Este, într-adevăr, un caz unic, dar altă soluţie nu am avut", a declarat Gheorghe Daraban Ţepeş, profesorul coordonator al şcolii din Telec.
"Copiii mă ascultă la ore"
Înainte de a recurge la acestă soluţie, prof. Ţepeş a căutat cadre didactice calificate pentru limba engleză care să predea la această şcoală, dar instituţia de învăţământ este departe şi nu a găsit absolvenţi de facultate care să fie dispuşi să facă naveta de la Piatra Neamţ la Telec.
"Am vorbit şi cu băieţi din sat de la noi, care au terminat facultatea, le-am propus să vină să predea la şcoala din Telec, însă au refuzat", a spus Daraban Ţepeş. El a afirmat că Rodica Sandu are 12 ore de engleză şi le predă atât copiilor din clasele I - IV, cât şi celor din ciclul V - VIII. Rodica Sandu a spus că nu renunţă la meseria de femeie de serviciu, care este stabilă, în condiţiile în care aceea de suplinitor nu este foarte sigură.
"Nu vreau să renunţ la meseria de femeie de serviciu pentru că am vechime şi e un serviciu stabil. Suplinitor cine ştie cât voi mai fi, dar femeie de serviciu rămân la şcoală.
Copiii mă ascultă la ore, sunt cuminţi şi sunt respectuoşi, iar eu le predau cu drag. Spăl şi veceurile, predau şi la ore, muncesc, nu fac niciun rău", a mai spus Rodica Sandu.
"Este trist că s-a ajuns în această situaţie"
Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Neamţ, Grigorul Oniciuc, a declarat că la şcoala Telec s-a ajuns ca femeia de serviciu să fie şi suplinitor necalificat din cauza lipsei acute de personal didactic. "Tinerii nu vor să meargă să predea la ţară, iar profesori calificaţi de specialitate avem puţini. La Telec este într-adevăr o situaţie deosebită.
Doamna Sandu a participat la concurs, a luat notă de trecere şi, având şi jumătate de normă ca femeie de serviciu la şcoală acolo, a mai luat o jumătate de normă ca suplinitor necalificat de limba engleză. Dacă dumneaei doreşte în continuare să urmeze o formă de învăţământ superior, la IDD sau altfel, poate apoi deveni suplinitor calificat şi chiar profesoară.
Este trist că s-a ajuns în această situaţie, mă refer la lipsa de personal didactic calificat, dar este îmbucurător că un om vrea să muncească", a spus Oniciuc. Cu toate acestea, părinţii copiilor sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de conducerea şcolii.