Drumul spre revelion, frumos la dus, greu la-ntors!
0Cei care aglomerează în aceste zile zeci de şosele către staţiunile turistice în care îşi vor petrece revelionul trebuie să ştie că nu doar numărul mare de autoturisme le va pune
Cei care aglomerează în aceste zile zeci de şosele către staţiunile turistice în care îşi vor petrece revelionul trebuie să ştie că nu doar numărul mare de autoturisme le va pune probleme în trafic, ci şi faptul că, în următoarele zile, iarna îşi intră pe deplin în drepturi.
În aceste ore, vremea pare deosebit de prielnică pentru condus şi şoselele sunt uscate în mare parte. Dar şoferii trebuie să ştie că, peste două-trei zile, întoarcerea lor din locurile în care îşi vor petrece revelionul va avea loc într-un autentic decor de iarnă, cu multă zăpadă şi temperaturi sub zero grade.
Ca atare, pe lângă o echipare a autoturismului în ton cu anotimpul, Poliţia Rutieră le recomandă să folosească şi rutele ocolitoare.
Dat fiind faptul că zonele montane sunt cel mai des alese pentru a petrece noaptea dintre ani, este de aşteptat ca de seara şi până dimineaţa, pe fondul temperaturilor în scădere şi al umidităţii, să se creeze zone-patinoar pe unele căi de rulare, atenţionează meteorologii. Ele pot dispărea abia după ora 10.00 a dimineţii, şi asta doar în condiţiile în care temperaturile ar deveni uşor pozitive şi soarele ar străluci îndeajuns de puternic.
Însă meteorologii nu dau prea multe şanse astrului zilei de a fi la vedere. De sâmbătă, ei spun că există toate posibilităţile ca soarele să rămână ascuns în norii din care se aşteaptă precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi care pot căpăta şi aspect de aversă, în zonele de munte.
Aşa că, de duminică, specialiştii estimează că, indiferent dacă este vorba de drumul spre Braşov sau cel spre litoral, aspectul şoselelor ar putea deveni unul sticlos, în condiţiile în care autorităţile nu vor lua măsurile care se impun pentru prevenirea îngheţării carosabilului. "În plus, la câmpie, în zonele depresionare şi de podiş există un pericol crescut de formare a ceţii.
Sudul şi estul României vor fi cele mai afectate de acest fenomen meteo. În cazul în care apare şi burniţa, neîndoielnic că va exista şi polei", atenţionează meteorologul Ortansa Jude, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Ea afirmă că în următoarele zile precipitaţiile se vor extinde în vestul şi sudul ţării, dar şi la munte. "Din primele ore ale lui 2008 ne putem aştepta la ninsori serioase şi în Capitală, dar şi pe arii extinse în toată ţara. Cantitatea de precipitaţii aşteptată va fi mai bogată decât cea înregistrată în ultimele două săptămâni, în România", prognozează Ortansa Jude.
Drumurile prahovene, la un pas de blocare
Deja, în acest judeţ, în zona montană, Poliţia Rutieră nu prea îşi mai face griji din cauza vitezei din trafic. "Există tronsoane de drum ale DN1 pe care nu te poţi deplasa cu mai mult de 15-20 km/h, din cauza aglomeraţiei.
Partea acestui drum naţional în care se circulă pe o singură bandă a fost calculată, la construcţie, de maximum 17.000 de autovehicule/24 de ore. Dar, în momentul de faţă, numărul maşinilor care sunt înregistrate circulând în intervalul de timp amintit este de peste 35.000!", spune comisarul Costin Tătuc, şeful Serviciului Poliţie Rutieră al judeţului Prahova.
El adaugă că această aglomeraţie nu este provocată doar de către nou-veniţi. "Mulţi turişti deja sosiţi "migrează" între staţiunile din judeţ, în dorinţa de a încerca mai multe pârtii de schi, contribuind la congestionarea traficului şi aşa îngreunat de cei care abia acum sosesc pentru revelion", a constatat comisarul Tătuc.
Pentru evitarea ambuteiajelor de pe DN1, Poliţia Rutieră recomandă fie DN1A-Bucureşti-Buftea-Ploieşti-Vălenii de Munte-Cheia-Săcele-Braşov, fie ruta alternativă Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti-DN73-Câmpulung-
Muscel-Bran-Braşov.
Autostrada Soarelui... cu dinţi!
Litoralul se pregăteşte să redevină o atracţie pentru noaptea dintre ani. Mii de turişti atraşi de mare, indiferent de anotimp, sunt aşteptaţi în staţiuni, după cum arată contractele încheiate de agenţiile de turism. Numai că aşteptata aglomeraţie de pe Autostrada Soarelui, în condiţiile unei vremi vitrege, se poate dovedi mult mai periculoasă decât în perioada estivală.
"Printre recomandările noastre nu se află doar cele ale dotării autoturismului pentru condiţii de iarnă, ci şi cele privind evitarea ambuteiajelor caracteristice acestei perioade.
În cazul în care autostrada spre Constanţa este aglomerată, recomandăm cu încredere DN2A - fosta şosea de bază către litoral până la existenţa autostrăzii", sfătuieşte agentul Bogdan Călugăru, de la Poliţia Rutieră a judeţului. Drumul Naţional 2A este pe ruta Bucureşti-Urziceni-Slobozia-Giurgeni-Vadu Oii-Hârşova-Mihail Kogălniceanu-Constanţa.
Şi clujenii au parte de ambuteiaje
Pe lângă iarna autentică, ambuteiaje îi pot aştepta şi pe clujenii care se vor întoarce de la revelion. "În general, aglomeraţia se produce în 2 ianuarie, pe şoselele de intrare în Cluj-Napoca dinspre Maramureş, dinspre Bihor şi cea dinspre Mureş", a constatat subinspectorul Mircea Rotar, de la serviciul judeţean de Poliţie Rutieră.
În consecinţă, el recomandă clujenilor care se întorc acasă după revelion să evite intrările în oraş dinspre localităţile Apahida şi Turda.