Dolarii, aurul şi oligarhii ruşi
0După o depreciere-record a monedei americane, cei mai bogaţi oameni din Rusia pariază pe investiţiile în minele de aur. Preţul aurului a urcat cu 27%, anul acesta, şi a atins cel mai înalt
După o depreciere-record a monedei americane, cei mai bogaţi oameni din Rusia pariază pe investiţiile în minele de aur.
Preţul aurului a urcat cu 27%, anul acesta, şi a atins cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani. În plus, analiştii estimează că, în 2008, metalul preţios va fi tranzacţionat cu 900 de dolari pe uncie. Aşa că nu este de mirare că opt dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei s-au orientat către achiziţiile de mine de aur.
Compania rusească Severstal, controlată de miliardarul rus Alexei Mordaşov, a afirmat, săptămâna aceasta, că acţionarii grupului de minerit Celtic Resources Holdings au fost încântaţi de oferta de preluare venită din partea producătorului rus de oţel, în valoare de 328 milioane de dolari. În urmă cu doar o săptămână, patronul clubului britanic de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, şi partenerii săi au plătit 400 milioane de dolari pentru 40 de procente din Highland Gold Mining, al patrulea cel mai mare producător de lingouri din Rusia.
În luna iulie, guvernatorul provinciei ruseşti Chukotka a cumpărat terenul minier Dvoinoie ale cărui depozite se ridică la 2,79 tone de aur sau 100.000 de uncii. Pasiunea pentru aur a ruşilor vine în contextul în care preţul metalului preţios a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani, şi anume peste 800 de dolari pe uncie. În plus, analiştii sunt ferm convinşi că, anul viitor, aurul va fi tranzacţionat cu peste 900 de dolari pe uncie.
Aurul este factor de protecţie împotriva inflaţiei
După ce Rezervele Federale americane (Fed) au micşorat dobânda de referinţă cu doar 0,25%, deşi investitorii sperau că reducerea va fi mai mare, aurul s-a ieftinit cu aproape 2%, până la 796,70 dolari pe uncie. Fed a redus pentru a treia oară anul acesta dobânda-cheie, care a ajuns de la nivelul de 5,25% la cel de 4,25%. Cotaţia aurului a fost susţinută însă de speculanţi şi de deprecierea monedei americane faţă de euro.
Dealerii sunt de părere că prognoza nesigură pentru dolar, creşterea preţului petrolului şi fluctuaţiile majore de pe pieţele bursiere vor menţine intactă însă atractivitatea investitorilor faţă de aur. Metalul galben a ajuns în luna noiembrie la un maxim al ultimilor 28 de ani, de 845,40 dolari pe uncie. Deprecierea dolarului ieftineşte aurul pentru posesorii altor monede şi creşte de cele mai multe ori cererea de lingouri. Investitorii consideră totodată şi că aurul este un factor de protecţie împotriva inflaţiei induse de preţul petrolului.
Miliardarii ruşi Vladimir Potanic şi Mihail Prokhorov controlează în prezent cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus Gold, iar oligarhul Suleiman Kerimov deţine al treilea cel mai mare producător rus de aur, Polymetal. "Este evident că aceşti oameni au libertatea financiară să investească în orice îşi doresc", a afirmat preşedintele companiei canadiene "High River Gold Mines", care operează în Rusia, Don Whalen, citat de "The Globe and Mail".
Rusia este pe locul doi în lume în ceea ce priveşte rezervele de aur, după Africa de Sud, dar este doar pe locul şase în topul producătorilor mondiali de aur. Şi pentru asta, parlamentul rus a elaborat un proiect de lege menit să păstreze cele mai mari rezerve de aur în mâinile conaţionalilor. Dacă acest proiect de lege va fi aprobat, toate operaţiunile majore din sector vor fi controlate de companii ruseşti.
Încă şase luni propice pentru metalul galben
Cei mai mulţi analişti şi strategi economici sunt de părere că preţul aurului va continua să urce. Asta pentru că deprecierea dolarului şi scăderea dobânzilor de referinţă alimentează trendul ascendent al preţului metalului galben. Unul dintre directorii executivi ai băncii olandeze ABN Amro, Gred Anderson, citat de CNN, este de părere că moneda americană se va lupta cu deprecierea cel puţin încă şase luni de acum încolo.
Iar dacă Rezervele Federale ale SUA (Fed) vor menţine dobânda-cheie la un nivel scăzut aşa cum este de aşteptat, aurul va deveni şi mai atractiv pentru investitori, în special în contextul creşterii inflaţiei.