Dezastru apicol în Sălaj
0Temperaturile ridicate de anul trecut au activat paraziţi fatali pentru albine Efectivul de albine din Sălaj, cel mai mare producător de polen din ţară în ultimii 30 de an, a scăzut cu 30
Temperaturile ridicate de anul trecut au activat paraziţi fatali pentru albine
Efectivul de albine din Sălaj, cel mai mare producător de polen din ţară în ultimii 30 de an, a scăzut cu 30 la sută în această iarnă. Principala cauză au reprezentat-o seceta de anul trecut şi lipsa subvenţiilor pentru mierea predată pe ultimele cinci luni, crescătorii neputând astfel să cumpere medicamente.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Sălaj, Radu Mălan, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că în 2007 apicultorii nu au primit niciun ban pentru achiziţionarea de medicamente, astfel că familiile de albine au intrat în iarnă într-o stare biologică mult slăbită, depopulările masive fiind o consecinţă a acestui fapt. "Apicultorii au întâmpinat dificultăţi din cauză că din septembrie 2007 nu şi-au încasat subvenţiile pentru mierea şi produsele pe care le-au predat.
Mai mult, nu au primit niciun leu, pe 2007, pentru medicamentele necesare familiilor de albine. Acestea au intrat în iarnă într-o stare biologică foarte slăbită, iar parazitul Varoa a făcut depopulări masive în stupine. În această iarnă, efectivele familiilor de albine s-au redus cu 30 la sută la nivel de judeţ", a declarat Radu Mălan.
Un alt duşman al albinelor este Loca americană, care poate rezista în stare latentă în stup chiar şi 30 de ani şi în condiţii excepţionale de mediu se activează şi atacă larvele de 8-10 zile, făcând ca familiile să regreseze puternic.
"A fost prima dată în 35 de ani de când mă ocup de apicultură, când am văzut cum crescătorii de albine au fost nevoiţi să le hrănească cu sirop, ca să amelioreze starea lor precară", a declarat Radu Mălan.
Plantele, afectate în absenţa polenizării
"Asta are un impact direct şi asupra vegetaţiei, care nu mai este polenizată în mod normal, în condiţiile în care polenizarea este făcută în proporţie de 80% de albine, iar restul de 20% de vânt şi fluturi", a mai spus Mălan. Apicultorii sălăjeni au întâmpinat mai multe probleme în 2007: seceta, apoi ploi şi îngheţ, iar trecerile bruşte de la o temperatură la alta au lăsat albinele fară sursă de hrană. Ca urmare, Sălajul, cel mai mare producător de polen din ţară în ultimii 30 de ani, a avut, anul trecut, o producţie de miere de doar 20-30 la sută faţă de anii anteriori.
Judeţul se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte numărul de apicultori profesionişti, statistica arătând că în Sălaj există 1.100 de crescători, care deţin 41.500 de familii de albine. "Mi-e teamă că în această primăvară vom mai rămâne doar cu 20.000 de familii", a estimat Radu Mălan. Piaţa de desfacere a produselor apicole sălăjene este Germania, cel mai mare procesator din lume al acestor produse. Exportul se realizează, deocamdată, doar prin centrul de preluare a mierii de la Bilghezd, comuna Nuşfalău (Sălaj).