Criza ca un război mondial
0Sondajele arată că Obama a luat avans în raport cu McCain. Criza e pe cale să schimbe istoria Americii şi a lumii.
La apogeul campaniei prezidenţiale din SUA, abordările celor doi candidaţi în privinţa căilor de ieşire din criza financiară se dovedesc cruciale pentru viitorul ţării. Toate sondajele de opinie arată că Obama are un avans semnificativ în raport cu McCain. Criza e pe cale să schimbe istoria Americii şi a lumii. Cât de departe este epoca în care Martin Luther King îndrăznea să spună: “I have a dream!”
În mod paradoxal, criza creditelor a izbucnit prin prăbuşirea a doi giganţi financiari, Freddie Mac şi Fannie Mae, ultimul funcţionând încă din 1938 ca instrument al politicii New Deal propusă de administraţia Roosevelt pentru relansarea economiei SUA după Marea Depresie. Venit la putere pe fundalul crizei economice, Roosevelt a împins America pe scena globală în ciuda curentului izolaţionist majoritar. Al Doilea Război Mondial a desăvârşit această viziune şi i-a dat dreptate. America a devenit liderul lumii libere şi, după încheierea Răz boiului Rece, singura putere planetară. Criza de astăzi pune din nou echilibrele lumii în discuţie.
La nivelul Uniunii Europene, implicaţiile politice ale crizei sunt la fel, copleşitoare. Preşedintele Franţei propune un guvern economic al zonei euro. De fapt un guvern european pentru că economicul şi politicul sunt două entităţi inseparabile. Lovită de referendumurile din Franţa şi Olanda, urmate de refuzul irlandez, integrarea europeană se forjează acum sub ciocanul crizei mondiale. Euroscepticii au blocat constituţia europeană şi apoi Tratatul Lisabona. Sarkozy propune acum un guvern pentru Europa, argumentând că numai aşa se pot adopta soluţii economice eficiente. “Vom depăşi criza sau ne vom prăbuşi împreună pentru că economiile noastre sunt prea stâns legate”, le spune Barroso partenerilor din UE care mai speră să se salveze pe cont propriu.
Din partea cealaltă a lumii Rusia, China, India aşteaptă invitaţia pentru a se aşeza la masa unde se va discuta noul sistem financiar mondial. Sarkozy pleacă împreună cu Barroso în Asia pentru a antama summitul reaşezării planetare. Gordon Brown, premierul britanic, vorbeşte la rândul lui despre noul Bretton Woods – renegocierea acordului care a stabilit în 1944 regulile sitemului financiar mondial.
În România, aflată şi ea în plină campanie electorală, dezbaterea s-a concentrat asupra candidaturii Oanei Zăvoranu. Din nefericire, a renunţat.