Craiova: Medicina de noapte va fi obligatorie
0Toţi medicii primari vor face, de pe 1 aprilie, consultaţii de urgenţă continue, chiar şi în miez de noapte.
Numărul centrelor din Dolj în care se practică asistenţa medicală fără întrerupere ar putea ajunge la 50, până la sfârşitul anului. În prezent funcţionează în judeţ 8 centre de permanenţă: la Amărăştii de Jos, Brabova, Pleniţa, Melineşti, Măceşu de Jos, Sadova, Poiana Mare şi Bârca. Un astfel de centru este format din asocierea a minimum cinci cabinete individuale, din localităţi apropiate, şi funcţionează în regim de urgenţă.
Contractul–cadru din 2009, elaborat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), constrânge cadrele medicale de familie să lucreze în centrele din judeţ şi în afara programului de lucru. MSP informează că, prin aceste măsuri, bolnavii vor fi consultaţi indiferent de oră şi zonă. Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP)Dolj crede că astfel se va reduce numărul de decese, cauzate de faptul că medicii de familie nu sunt contactaţi în orice moment şi nu asigură serviciile la timp.
Medicii de familie sunt rezervaţi
Reprezentanţii medicilor de familie susţin că nu este necesară o astfel de regulă, dat fiind că există Unităţi de Primire Urgenţă în oraşe, în timp ce la sate majoritatea doctorilor refuză să lucreze.„Momentan nu ştim cât de motivaţi ar fi medicii de familie să ajungă în aceste centre din mediul rural, pentru care ar trebui să străbată, uneori, şi 30 de kilometri”, ne-a declarat, în această dimineaţă, dr. Mirela Profir, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Dolj.
Mai multe citiţi azi în Adevărul de Seară Craiova.