Constanţa: Vapoarele Frontierei, mascotele Constanţei
0Cele cinci vedete militare postate la intrarea în oraș nu sunt obiecte de recuzită, ci foste nave de intervenție ale Poliției de Frontieră
În anul 2003, edilii cu imaginație au decis că orașului îi trebuie niște simboluri care să-l definească de la prima vedere. Cum vasele de la Frontieră se pregăteau să iasă la pensie, soluția a fost simplă: decât să fie date la fier vechi, vedetele militare vor deveni folositoare orașului ca piese de muzeu.
Dăruite orașului
„Transferul s-a făcut fără plată către Primăria Constanța, prin hotărâre de guvern. Navele au fost dezarmate și montate pe postamente pe locurile stabilite de edili“, a declarat comisarul șef Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Constanța.
Cea mai veche vedetă militară din lot a fost amplasată la intrarea dinspre Ovidiu. VM 21 a fost construită în 1972, în Șantierul Naval Mangalia. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973. La intrarea dinspre Agigea a fost așezată VM 30 din 1974, iar la gară străjuiește VM 31 din 1975. Cea mai tânără scoasă la pensie este VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.
Încărcate de istorie
La bordul lor au fost instruite generații de militari din Marină. În carieră au servit misiunilor din Marea Neagră ale Grupului de Nave Constanța: au salvat oameni pe mare și au remorcat ambarcațiuni aflate în derivă, au fugărit pe Dunăre braconierii și traficanții de combustibil și armament din perioada embargoului impus Yugoslaviei, au însoțit transporturi speciale și chiar au asigurat obiectivul Neptun - numele de cod al reședinței prezidențiale de vară. Vedetele se postau la o distanță de 5 mile de țărm și vegheau ca zona unde se relaxează președintele să nu fie atacată.
Vedeta este vedeta de la Gară
Cea mai titrată este vedeta militară de la Gară. În 2000, echipajul său a făcut prima captură pe mare a unui vas de pescuit venit la braconat în apele teritoriale: pescadorul turcesc Ogularry II. Trei ani mai târziu a prins alt pescador turcesc, Hendam Mustafa, care braconase tone de calcan și rechin.
„Suntem mulțumiți că vasele noastre sunt folositoare orașului și după ieșirea din exploatare. Au devenit chiar embleme ale Constanței“, a mărturisit comisarul șef Burcea.