Cataclismele lovesc tot mai des planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două decenii, numărul calamităţilor naturale s-au mărit de patru ori, provocând sute de milioane de victime anual. Bilanţul dezastrelor naturale arată că acest gen de

În ultimele două decenii, numărul calamităţilor naturale s-au mărit de patru ori, provocând sute de milioane de victime anual.

Bilanţul dezastrelor naturale arată că acest gen de evenimente s-a multiplicat de mai bine de patru ori în ultimele două decenii, spune un studiu realizat de organizaţia Oxfam, din Marea Britanie.

Acesta blamează mai ales încălzirea globală. La conceperea lui au contribuit Crucea Roşie Internaţională, Naţiunile Unite şi cercetători de la Universitatea Louvain, din Belgia.

Creşterea accelerată a cantităţii de gaze cu efect de seră în atmosferă este cauza principală care stă la baza producerii dezastrelor naturale. "Oamenii cei mai săraci de pe planetă vor fi şi cei care vor suferi cel mai mult din cauza dezastrelor produse ca urmare a schimbărilor climatice", sunt de părere reprezentanţii organizaţiei Oxfam.

Lumea se confrunta cu aproximativ 120 de dezastre naturale anual la începutul anilor 1980, pe când acum ea trebuie să facă faţă la mai mult de 500 de astfel de evenimente anual. "În acest an, sudul Asiei a fost inundat, iar în Africa şi în Mexic, mai mult de 250 de milioane de persoane au fost afectate din cauza secetei care a uscat totul.

Este nevoie să acţionăm împreună în sensul prevenirii dezastrelor naturale, pentru ca progresele pe care omenirea le-a înregistrat în ultimii ani să nu se întoarcă împotriva nostră", a precizat Barbara Stocking, directorul organizaţiei Oxfam. Coordonatoarea asociaţiei a adăugat că oamenii se confruntă de la an la an cu temperaturi extreme şi cu o vreme din ce în ce mai impredictibilă.

Doar împreună putem salva planeta

Numărul persoanelor afectate de dezastrele naturale extreme a crescut cu aproximativ 70 la sută, de la 174 de milioane pe an între 1985 şi 1994, la 254 de milioane de oameni pe an între 1995 şi 2004, după cum se arată în raportul organizaţiei din Marea Britanie. De asemenea, inundaţiile şi furtunile au crescut de la 60, în 1980 la 240, anul trecut.

În acelaşi timp, a scăzut numărul cutremurelor de pământ sau al erupţiilor vulcanice. De aceea, reprezentanţii Oxfam îndeamnă guvernele ţărilor occidentale să se pună de acord asupra unui nou tratat în ceea ce priveşte schimbările climatice.

"Iar aceasta ar trebui să se întâmple când mai curând posibil, adică la meetingul internaţional care va avea loc între 3 şi 14 decembrie în insula indoneziană Bali", au precizat aceştia. "Ţările dezvoltate din vest împreună cu Statele Unite ale Americii trebuie să acţioneze repede, corect, mult mai flexibil şi să reducă riscul de producere a dezastrelor naturale", au mai spus reprezentanţii organizaţiei.

Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice de la Bali are ca scop conceperea unui alt tratat cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care să intre în vigoare după 2012, când Tratatul de la Kyoto ia sfârşit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite