CFR cere din nou scumpirea biletelor de tren cu 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CFR Călători a trimis o solicitare către ministrul transporturilor, Ludovic Orban, pentru majorarea tarifelor de transport cu 7%, începând cu data de 1 septembrie. Potrivit unei ordonanţe de

CFR Călători a trimis o solicitare către ministrul transporturilor, Ludovic Orban, pentru majorarea tarifelor de transport cu 7%, începând cu data de 1 septembrie. Potrivit unei ordonanţe de anul trecut, până la sfârşitul anului 2007, preţul unui bilet de tren se poate majora cu până la 60% faţă de nivelul din 2006.

Ultima majorare a preturilor calatoriilor a fost operata la 1 iunie si a fost de 7,6%

Ultima scumpire a biletelor de tren, de 7,6%, a fost făcută la 1 iunie, iar CFR Călători va putea opera o nouă majorare începând cu 1 decembrie. "Am trimis ministrului o solicitare pentru majorarea tarifelor cu 7%, însă ordinul nu a fost încă aprobat", a declarat directorul CFR Călători, Alexandru Noapteş, citat de NewIn. Numărul operatorilor feroviari străini va creşte Guvernul a aprobat, în luna octombrie 2006, o ordonanţă prin care tarifele pentru transportul feroviar de călători vor putea fi majorate, trimestrial, până la 31 decembrie 2007, cu maximum 7% peste nivelul cumulat al indicilor preţurilor de consum publicaţi de Institutul Naţional de Statistică neluaţi în calcul de la ultima majorare. Astfel, se urmăreşte ca până la sfârşitul anului 2007 preţul unui bilet de tren să se majoreze cu până la 60% faţă de preţul din 2006.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, începând din toamna acestui an este de aşteptat ca tot mai mulţi operatori feroviari de călători şi marfă din străinătate să vină pe piaţa românească. "Începând din data de 25 august, orice operator feroviar de călători sau de marfă din Uniunea Europeană va putea activa pe piaţa românească dacă are licenţă primită într-un stat membru", a declarat Anca Bursuc, director în cadrul Agenţiei Feroviare Române (AFER), citată de Rompres.

Începând cu această dată, şi operatorii din România pot intra pe pieţele europene, o condiţie obligatorie fiind aceea de a preschimba licenţa cu una valabilă pe întreg teritoriul UE. "Operatorii români vor putea să intre pe piaţa europeană şi sunt convins că vor face acest lucru, mai ales că o parte dintre ei sunt jucători de mare importanţă. În ceea ce priveşte companiile străine străini, acestea sunt aşteptate să opereze pe liniile feroviare de pe Coridoul IV European şi Coridorul IX de Transport European, dar şi pe linii din apropierea graniţelor cu Serbia şi Ungaria, unde până acum au operat companii feroviare străine, dar pe distanţe scurte", a declarat directorul general AFER, Constantin Zaharia.

La ora actuală, sunt licenţiaţi 30 de operatori feroviari de călători şi marfă, din care 25 de operatori privaţi de marfă şi doi operatori privaţi de călători.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite