Braconaj la capre negre în Parcul Defileul Jiului
0Mai multe exemplare protejate de lege au fost găsite în capcanele din rezervaţie Fenomenul din Parcul Naţional Defileul Jiului este cu atât mai alarmant cu cât braconierii nu se mai tem
Mai multe exemplare protejate de lege au fost găsite în capcanele din rezervaţie
Fenomenul din Parcul Naţional Defileul Jiului este cu atât mai alarmant cu cât braconierii nu se mai tem nici de anii de închisoare pe care îi riscă.
Sute de capcane pentru prinderea animalelor sălbatice, în special a căpriorilor şi caprelor negre, au fost puse de către braconieri în Parcul Naţional Defileul Jiului.
Descoperirea a fost făcută acum două zile, în urma unei misiuni de patrulare prin parc, iar numărul extrem de mare de laţuri găsite i-au făcut pe pădurari să ceară ajutorul jandarmilor montani din Parâng, pentru a-i prinde pe braconieri.
"Am mai descoperit capcane sau laţuri ,cum mai sunt numite de braconieri, dar niciodată aşa de multe ca acum. Majoritatea sunt proaspete, în sensul că au fost întinse recent de către braconieri. Vom scotoci zona şi în perioada următoare împreună cu jandarmii montani. Demarăm acţiuni de amploare", a declarat Dan Roşca, ranger în Parcul Naţional Defileul Jiului.
Capcane în puncte-cheie
În urma sesizării paznicilor rezervaţiei, jandarmii montani hunedoreni au efectuat ieri-dimineaţă o acţiune de prindere a braconierilor, dar şi pentru înlăturarea capcanelor. Împreună cu patru rangeri, jandarmii au descoperit şi înlăturat câteva zeci de capcane într-o singură oră, doar din zona Polatişte a rezervaţiei. "Pe o suprafaţă de circa o sută de metri pătraţi am găsit o mulţime de capcane.
Toate au fost puse în locuri strategice, adică pe potecile pe care caprele negre, animalele sălbatice în general, coboară. Nu au altă rută, iar pe fiecare potecă erau câte două sau trei capcane puse în punctele-cheie în care aproape sigur se prindea un animal. De împuşcat nu pot să împuşte pentru că se face zgomot şi cu acest laţ se poate rezolva toată treaba.
De asemenea şi perioada este aleasă bine, pentru că toamna caprele coboară de pe piscuri în desişul pădurii pentru a ierna. Aici au hrană şi trec prin aceste locuri, iar acest lucru este cunoscut şi de braconieri. Dacă sunt prinşi asupra faptului, braconierii riscă închisoarea până la şapte ani", spune Roland Eduard Mihuţ, ranger în Defileul Jiului.
Între trei şi şapte ani de închisoare
"Într-una dintre capcane erau oasele unui ied, probabil care a murit chinuit de strânsoarea laţului şi apoi a fost devorat de câini. În altă capcană am găsit oasele unei capre. Aceasta s-a prins recent în laţ şi cred că a fost mâncată de câini. Aceste animale nu se pot elibera odată prinse, faţă de vulpe, spre exemplu, care-şi roade piciorul şi se eliberează", spune unul dintre jandarmii montani.
"Braconajele sunt foarte frecvente, iar braconierii sunt greu de prins deoarece zona e greu de supravegheat fiind o suprafaţă foarte mare, iar dacă suntem văzuţi în zonă nu or să mai vină. Dacă sunt prinşi, riscă o pedeapsă între 3 şi 7 ani de închisoare", a declarat Valentin Szabo, comandantul postului de Jandarmi montani Parâng.
Parcul Naţional Defileul Jiului a fost înfiinţat în anul 2005, iar zona este deosebit de sălbatică cu o floră şi faună foarte bogate.
Maidanezii au redus dezastrul
Braconierii, deşi au întins sute de capcane, nu au reuşit să prindă foarte multe animale din cauza unei haite de câini fără stăpân care stau de ceva timp în pădure. Câinii au fost atraşi de animalele prinse în laţ, iar dacă au avut hrană, au rămas în zona înţesată de capcane.
Zgomotul lor a speriat caprele negre, ţinându-le departe de capcane. Totuşi, ieri în zonele unde a avut loc razia, au fost găsite mai multe capcane în care s-au prins capre sălbatice şi chiar iezi.