"Big Ben" de Nădlac
0De peste 100 de ani, ora exactă este anunţată prin goarnă la fiecare 15 minute Big Ben, celebrul orologiu din turnul Palatului Westminster al parlamentului britanic din Londra, are un
De peste 100 de ani, ora exactă este anunţată prin goarnă la fiecare 15 minute
Big Ben, celebrul orologiu din turnul Palatului Westminster al parlamentului britanic din Londra, are un rival în oraşul arădean Nădlac. Nu mai puţin de patru oameni sunt plătiţi de primăria din localitate pentru a anunţa ora exactă atât din 15 în 15 minute, cât şi din oră în oră.
Vasile Ciceac, primarul Nădlacului, spune că anunţarea orei exacte din turnul bisericii evanghelice luterane datează din anul 1822, iar tradiţia a fost reluată pentru a transforma lăcaşul de cult în-tr-unul dintre cele mai importante obiective turistice de la poarta de vest a ţării.
Turiştii care tranzitează oraşul Nădlac pot să-şi regleze ceasornicele la o precizie de miime de secundă, datorită celor patru localnici care trudesc, zi de zi, pentru a anunţa ora exactă din turnul bisericii evanghelice luterane. Aceştia au la dispoziţie două goarne, una cu timbru mai subţire, care anunţă ora exactă din 15 în 15 minute, şi alta cu un timbru mai grav, care anunţă ora din 60 în 60 de minute. Potrivit primarului oraşului Nădlac, obiceiul datează de peste o sută de ani, a fost întrerupt în perioada comunismului şi reluat în anul 2004.
"Gornaşii" înlocuiau ceasul
"În anul 1822 a fost finalizată construcţia turnului bisericii. De atunci, comunitatea slovacă împreună cu parohia evanghelică au hotărât să se anunţe ora exactă cu o goarnă. Se cunoaşte că în acele vremuri exista o persoană care locuia tot timpul în turn şi anunţa ora exactă. Decizia anunţului orei exacte s-a luat pentru că ceasul era considerat un obiect de lux şi foarte puţini oameni îşi permiteau să-şi achiziţioneze un orologiu. Câţiva ani mai târziu, anunţarea orei exacte din turnul bisericii a fost o adevărată binecuvântare pentru navetiştii care ştiau când să se ducă la gară sau la staţia de autobuz", ne-a declarat Vasile Ciceac.
În anul 1970, persoana care anunţa ora exactă din turnul bisericii a fost concediată, iar după Revoluţie nu a mai fost angajat nimeni pe acest post din lipsă de bani. Din anul 2004 însă, cei din Nădlac aud, din nou, zi de zi, de la ora 6,00 dimineaţa până la ora 22,00 seara, goarnele care anunţă ora exactă. Turnul bisericii, în care cei care anunţă ora exactă pot să rămână când sunt de serviciu, este dotat cu televizor color, un aparat de radio şi cu mijloace de semnalizare acustică şi luminoasă. Din turn nu lipsesc, bineînţeles, un ceasornic şi un binoclu.
Cazne la angajare
Obiceiul este unic în ţară, iar pe vremuri, cei din turn erau puşi, pe lângă anunţarea orei exacte, să observe şi să anunţe şi izbucnirea incendiilor, dar şi să supravegheze fâşia care desparte teritoriul României de cel al Ungariei. În trecut, gornaşii erau dotaţi şi cu un steag negru cu care semnalizau prezenţa focului, îndreptându-l spre locul în care ardea. Acum, ei se folosesc de semnalele acustice şi luminoase în funcţie de cele cinci sectoare, în câte a fost împărţit oraşul ca strategie de intervenţie în stingerea incendiilor.
Cei patru gornaşi de la Nădlac au fost nevoiţi să treacă prin adevărate "probe de foc" pentru a fi angajaţi pe post, mai ales că, în ziua examinării, concurenţa nu a lipsit, înregistrându-se doi candidaţi pe un loc. "În primul rând, candidaţii au fost testaţi din punct de vedere psihic şi fizic. Proba de suflat în goarnă au dat-o după ce au urcat şi coborât câte o dată cele 150 de trepte care duc în turnul bisericii. O altă probă a fost observarea unui cauciuc aprins şi postat în diferite locuri din Nădlac. Cei care au dovedit capacităţi fizice şi spirit de observaţie au fost angajaţi. Ei sunt Mihai Lavrinecz, Mihai Velek, Ştefan Chrapan şi Ioan Cervenak", a mai precizat Ciceac.
Turiştii se înghesuie să facă poze cu gornaşii
Unul dintre cei patru gornaşi de la Nădlac ne-a povestit că munca pe care o face nu e deloc uşoară, însă, cu timpul, s-a obişnuit. Mihai Lavrinecz spune că sunt zile în care urcă cele 150 de trepte şi de câte cinci ori, iar dacă la început i-a fost mai greu, acum i se pare floare la ureche.
"Eu am făcut judo în tinereţe, deci sunt obişnuit cu sportul. Lucrăm în schimburi, 12 ore la serviciu, 24 de ore liberi. În cele 12 ore nu putem sta nemişcaţi în turn. Dar m-am obişnuit cu urcatul treptelor", ne-a declarat Mihai Lavrinecz.
Gornaşul a mai susţinut că, în permanenţă, ascultă la radio şi urmăreşte la televizor ora exactă, astfel încât anunţurile orei să fie făcute cu o precizie de miime de secundă. Turiştii care tranzitează Nădlacul nu ezită să fotografieze gornaşii, iar cei mai curajoşi urcă în turn pentru a admira panorama.
Vizitarea turnului este încă gratis
De asemenea, localnicii din Nădlac sunt mândri că a fost reluată o tradiţie străveche şi susţin că administraţia ar putea să pună şi o taxă pentru cei care doresc să urce în turn. "Nicăieri în ţară nu se mai anunţă aşa ora exactă. Bunicul meu mi-a povestit că, pe vremuri, navetiştilor le era foarte util acest mod de a anunţa ora exactă pentru că ştiau când să meargă la gară. Cred că administraţia locală ar putea să pună o taxă specială pentru turiştii care doresc să urce şi să vadă panorama oraşului", a declarat unul dintre localnicii din Nădlac.
Cele două goarne cu care se anunţă ora exactă au fost fabricate, la comanda specială a primăriei, la Timişoara. Goarnele vechi, pe care slovacii le numeau trube, sunt păstrate, la loc de cinste, într-una dintre vitrinele bisericii. Gornaşii din Nădlac sunt reprezentaţi şi pe stema oraşului, fiind consideraţi un reper important atât în trecutul, cât şi în prezentul localităţii.
Nu am mai văzut aşa ceva prin ţările pe unde am călătorit. Venim din Austria, ne-am oprit la un suc şi am auzit că tot sună ceva. Când am întrebat despre ce este vorba, am plecat imediat spre biserică să vedem.
Mark Schlaffenberg,
un turist austriac