ABCdarul potenţei
0Impotenţa îi înspăimântă pe bărbaţi mai mult decât cancerul, SIDA sau chiar moartea, arată un sondaj de opinie realizat şi publicat în urmă cu câţiva ani de revista britanică
Impotenţa îi înspăimântă pe bărbaţi mai mult decât cancerul, SIDA sau chiar moartea, arată un sondaj de opinie realizat şi publicat în urmă cu câţiva ani de revista britanică medicală "Aware".
Specialiştii de la "Andrology Institute of America" oferă câteva sfaturi celor care vor să-şi redobândească sau să-şi păstreze vigoarea.
Somnul. Este foarte important pentru menţinerea energiei sexuale. Pentru potenţă, mai bun este cel dintre orele 23.00 şi 7.00.
Sportul. Cele mai indicate sporturi sunt cele dinamice (alergare, înot, arte marţiale, tenis, baschet etc.), care permit acumularea de compuşi energetici în celule. Sporturile de forţă (culturismul, halterele) nu sunt indicate pentru menţinerea unui bun tonus sexual.
Debutul vieţii sexuale. Perioada optimă pentru începerea vieţii sexuale este cuprinsă între 18 şi 25 de ani. După această vârstă, începerea vieţii sexuale poate fi urmată de eşecuri cu repercusiuni care pot fi greu de corectat ulterior.
Masturbarea. Practicată înaintea începerii vieţii sexuale duce de obicei la tulburări de erecţie, dificil de tratat ulterior. De obicei, imaginile erotice induc nevoia de raport sexual. În astfel de situaţii, de cele mai multe ori, tinerii preferă să se masturbeze. În cazul băieţilor, masturbarea determină apariţia disfuncţiilor erectile (erecţii incomplete) şi ejacularea precoce.
Frecvenţa raporturilor sexuale. Trebuie să ţină seama de ritmul fiecărui individ. Până la vârsta de 30 de ani, sexologii recomandă măcar un raport sexual la 1-3 zile, iar până la vârsta de 50 de ani, un raport la trei-patru zile, însă acest ritm depinde de fiecare individ în parte. Raporturile sexuale sunt un reglator al funcţiilor sexuale şi un tonic pentru întregul organism. În cazul în care bărbatul se simte obosit sau nu simte dorinţa unui raport sexual, frecvenţa acestora trebuie redusă, afirmă sexologii.
Alcoolul. Deşi într-o primă fază facilitează apariţia dorinţei sexuale la nivelul cortexului cerebral, în timp duce la atrofie testiculară şi implicit la scăderea cantităţii de hormoni androgeni secretaţi, necesari erecţiei. Din cauza conţinutului de lupulină - substanţă din componenţa hameiului care scade spermatogeneza şi conţine şi substanţe estrogene, berea provoacă în timp disfuncţii erectile.
Orele de masă. Trebuie respectate cât mai strict. Medicii recomandă trei mese obligatorii pe zi: un mic dejun consistent, masa de prânz în jurul orelor 13.00-14.00 şi o cină lejeră. De asemenea, un tonus sexual crescut necesită o alimentaţie cât mai complexă. Alimentele - cele mai indicate pentru stimularea şi menţinerea tonusului sexual sunt în special ouăle de găină (contraindicate însă celor care suferă de hipercolesterolemie) şi icrele. Pe lângă ţelină - recunoscută pentru proprietăţile sale revitalizante -, erecţia poate fi stimulată şi de ghimbir, ardei iute (datorită bogăţiei de compuşi vitaminici din complexul B), kiwi - foarte indicat pentru stimularea funcţiei sexuale masculine, alune şi arahide - acestea din urmă datorită uleiurilor vegetale şi vitaminei E. Datorită conţinutului crescut de compuşi de tip fitoestrogenic, merele nu sunt cele mai recomandate în dieta zilnică a bărbaţilor.
Vitaminele şi preparatele revitalizante. Sunt utile mai ales iarna şi primăvara. În topul listei se află vitaminele B3, B5, B6 vitamina A, precum şi vitamina E. Menţinerea unui tonus sexual crescut poate fi obţinută şi cu ajutorul lăptişorului de matcă, al propolisului, polenului şi preparatelor pe bază de ginseng.