Vopseaua cu grafen va transforma casele în generatoare de energie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grafenul ar putea transforma vopseaua viitorului FOTO Universitatea din Manchester
Grafenul ar putea transforma vopseaua viitorului FOTO Universitatea din Manchester

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au reuşit să introducă grafenul, materialul-minune pentru care s-a primit şi Premiul Nobel, în interiorul vopselei şi ar putea produce suprafeţe care să fie autonome din punct de vedere energetic.

Experimentul oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea care i-a găzduit pe cei doi profesori care au descoperit grafenul, a folosit suprafeţe subţiri cât o coală de hârtie şi flexibile. Acestea erau capabile să absoarbă lumina Soarelui şi să producă electricitate la fel ca un panou solar modern.

Practic, spun cercetătorii citaţi de „The Daily Telegraph”, în viitor am putea asista la crearea unor vopsele speciale care ar putea fi aplicate pe case, iar acestea ar putea fi autonome şi ar putea alimenta aparatele electrocasnice fără ajutorul energiei tradiţionale. De asemenea, culoarea ar putea fi schimbată automat.

Dar cercetătorii văd mult mai departe de acest punct. Ei spun că dacă vor reuşi să dezvolte astfel de suprafeţe flexibile şi care să se alimenteze de la Soare, ar putea fi produse şi telefoane mobile care să fie autonome.

Profesorul Kostya Novoselov, cel care a descoperit grafenul, un tip de carbon care este subţire cât un atom, a declarat că echipa sa a încercat să combine materialul-minune cu diverse alte tipuri de suprafeţe.

„Am demonstrat că putem produce un dispozitiv fotovoltaic foarte bun. Faptul că e flexibil îl va face cu atât mai uşor de folosit. Lucrăm la vopsele care vor folosi materialul nostru”, a spus Novoselov.

„Putem să facem un sandiş de materiale şi să producem orice funcţionalitate pentru a pune tranzistori şi a folosi energia fotovoltaică pentru a produce electricitate. Rezultatele practice vor fi mult mai complexe decât simple celule solare”, a mai spus Novoselov. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite