VIDEO Misterul mumiei care clipeşte a fost rezolvat

VIDEO Misterul mumiei care clipeşte a fost rezolvat

Rosalia Lombardo este conservată perfect FOTO periodistadigital.com

O mănăstire din Sicilia adăposteşte mumia unei fetiţe care a murit la vârsta de doi ani. Din când în când, oamenii o puteau vedea fie cu ochii închişi, fie cu ochii deschişi. Un cercetător a oferit o explicaţie pentru acest fenomen, potrivit io9.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rosalia Lombardo a murit de pneumonie în 1920. Acum, ea este cea mai faimoasă dintre cele peste 8.000 de mumii care ocupă catacombele de sub mănăstirea Capuchin, din Palermo. 

Rosalia este poreclită ”frumoasa adormită”, pentru că arată exact ca un copil care doarme. O pătură o acoperă până la nivelul gurii, lăsându-i ochii albaştri descoperiţi.

De-a-lungul timpului, fetiţa a captivat şi a speriat numeroase persoane, deoarece părea să clipească.
Totuşi, Dario Piombino-Mascali, antropolog şi curatorul catacombelor Capuchin, susţine că este vorba despre o iluzie optică. 

”Este o iluzie optică, produsă de lumina care intră prin geamul lateral şi care se schimbă pe parcursul zilei”, a explicat el. Mumia a fost pusă în poziţie orizontală, într-un sicriu de sticlă total lipsit de umiditate. În noua poziţie ochii fetei pot fi observaţi ma uşor. ”Nu sunt complet închişi şi nici nu au fost vreodată”, a mai spus el.

Mascali este cel care a descoperit, în 2009, cum de corpul Rosaliei s-a conservat atât de bine. În timp ce majoritatea mumiilor îngropate în catacombele Capuchin au fost îngrijite de către călugări şi s-au conzervat din cauza mediului uscat, Rosalia a fost mumificată artificial.

Tatăl ei îndurerat a vrut să o păstreze ca vie pentru totdeauna aşa că a apelat la Alfredo Salafia, un îmbălsămător faimos în acea perioadă. Mascali a descoperit un manuscris în care Salafia scrisese ingredientele folosite pentru mumificarea Rosaliei: ”o parte glicerină, o parte formol saturat cu sulfat de zinc şi clorură şi o parte alcool saturat cu acid salicilic”. Această mixtură a funcţionat perfect. Formolul a omorât bacteriile, glicerina a prevenit uscarea corpului, acidul salicilic a omorât fungii, iar sările de zinc au pietrificat trupul.

Odată cu mutarea Rosaliei în noul sicriu, Mascali speră ca turiştii nu vor mai face atâtea poze şi nu vor mai inventa poveşti nefondate despre ea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările