Un nou monstru descoperit în adâncurile întunecate ale oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele are forma unui pantof ghebos şi cu ţepi
Peştele are forma unui pantof ghebos şi cu ţepi

Cea mai recentă descoperire a oamenilor de ştiinţă este un  peşte care se găseşte în adâncurile întunecate ale mării, face parte din categoria peştilor-undiţari (Ceratioid Anglerfish), supranumiţi şi „Diavolii mărilor“, şi este, potrivit cercetătorilor, „extrem de urât“.

Peştele, care face parte din categoria Ceratioid Anglerfish, a fost descris într-un studiu publicat în revista „Copeia“, dedicată cercetării de peşti, reptile şi alte animale din clasa amfibieni, scrie site-ul televiziunii americane CNN. Spre deosebire de ceilalţi peşti-pescari descoperiţi anterior, care, de regulă, au formă robustă sau rotunjită, cel găsit în adâncurile Golfului Mexic este destul de diferit.

Peştele are forma unui pantof vechi, în stare de putrefacţie, ghebos şi cu ţepi, o mustaţă răvăşită, care acoperă o gură mare, cu dinţi stricaţi. Iar din creştetul capului îi creşte un fel de apendice, care are aspectul unei undiţe ascuţite, despre care cercetătorii cred că a evoluat dintr-o aripă dorsală. „Peştele se foloseşte de acel apendice pentru a găsi hrană, iar ceilalţi peşti cad pradă, crezând, la rândul lor, că au găsit de mâncare. De fapt, ei sunt o hrană în sine“, au declarat cei de la Universitatea Nova Southeastern din Florida.

Trei peşti prinşi, femele, în Golful Mexic, la peste 1.000 de metri adâncime

Cei trei peşti prinşi în nordul Golfului Mexic sunt femele şi fiecare are  mai puţin de 10 centimetri lungime. Trăiesc la la adâncimi de 1.000 - 1.500 de metri, în zona bathyală, denumită şi zona „miezul nopţii“, datorită lipsei de lumină. De obicei, singura lumină provine de la unii peşti luminescenţi, despre care se spune că „strălucesc în întuneric“. De asemenea, în acea zonă, nu cresc plante, iar diversele „creaturi“ care se găsesc în aceaste adâncuri supravieţuiesc greu - întrucât lupa pentru mâncare e acerbă -  cu deşeuri marine care se scufundă până la aproape 2.000 de metri adâncime.

Astfel de descoperiri îi confirmă lui Tracey Sutton, expert în vieţuitoarele din adâncuri la Universitatea Nova Southeastern, cât de multe zone ale oceanelor sunt încă neexplorate. „De fiecare dată când mergem într-o cercetare în adâncurile apelor, avem o mare posibilitate să vedem ceva ce n-am mai văzut niciodată. De aceea, viaţa din adâncuri este cu adevărat uimitoare“, a declarat cercetătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite