Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun, din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 5 | VIDEO

Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun, din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 5 | VIDEO

Racheta Ariane 5 care are la bord cel mai performant telescop spaţial al omenirii: Foto: ESA-CNES-ARIANESPACE/ Optique Video du CSG - P BAUDON

Telescopul Spaţial James Webb este lansat sâmbătă, la bordul rachetei Ariane 5, din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză.

Ştiri pe aceeaşi temă

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană. Echipele au lucrat la acest proiect mai mult de două decenii.
 
Pentru a ajunge în spaţiu, misiunea trebuie să urce timp de 27 de minute prin ceea ce este explicat drept explozie controlată.
 
Lansarea telescopului a fost planificată pentru 2018, apoi  pentru anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, iar de atunci misiunea a fost amânată de două ori, câteva zile.
 
 
Telescopul Spaţial James Webb este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.
 
Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice.
 
A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.
 
Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.
 
„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face Webb realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările