Reuşită în cercetarea erupţiilor solare. Un satelit al Chinei a surprins imagini uimitoare

Reuşită în cercetarea erupţiilor solare. Un satelit al Chinei a surprins imagini uimitoare

Satelitul denumit Xihe a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut Foto: Twitter

Primul satelit de explorare solară al Chinei a surprins de pe orbită linia spectrală solară H-alfa.  Observaţiile şi imaginile de înaltă rezoluţie vor furniza informaţii importante despre caracteristicile erupţiilor solare, a anunţat vineri un reprezentant al Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA), informează agenţia Xinhua.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost pentru prima dată când lumea a văzut linia spectrală solară H-alfa pe orbită, a declarat Zhao Jian, directorul Sistemului de Observare a Pământului şi Centrului de Date al CNSA, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Beijing, conform Agerpres.

"Linia spectrală solară H-alfa a putut fi detectată anterior doar de pe Pământ, însă datele sunt discontinue şi instabile din cauza perturbaţiilor atmosferice", a spus Zhao, adăugând că aceşti factori instabili pot fi înlăturaţi prin detectarea cu ajutorul unui satelit de pe orbită.
 
„Pe baza observaţiilor şi imaginilor de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul satelitului, oamenii de ştiinţă pot obţine cu mai multă precizie date referitoare la schimbările de temperatură şi velocitate din atmosfera Soarelui în timpul erupţiilor solare şi pot furniza date esenţiale pentru studierea procesului dinamic şi a mecanismului fizic al acestor evenimente, a explicat Zhao.
 
Potrivit lui, satelitul denumit Xihe a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut, iar după mai bine de trei luni de teste şi experimente pe orbită, satelitul a fotografiat Soarele de peste 290 de ori.
 
O serie de realizări tehnologice şi ştiinţifice efectuate cu ajutorul satelitului vor fi prezentate oficial la sfârşitul acestui an, a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările