Primul vehicul european de explorare spaţială este gata să înceapă testele necesare înainte de lansare

Primul vehicul european de explorare spaţială este gata să înceapă testele necesare înainte de lansare

FOTO via Max Alexander/Airbus

Roverul ExoMars al Agenţiei Spaţiale Europene a fost trimis din Marea Britanie la Airbus, în Toulouse - Franţa, unde vor avea loc teste cruciale înainte să fie livrat companiei Thales Alenia Space.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roverul ExoMars „Rosalind Franklin” va fi primul vehicul european de explorare spaţială şi a fost asamblat de Airbus, în Stevenage. Roverul va căuta pe planeta Marte semne de viaţă prezente sau trecute, fiind echipat pentru foraj la 2 metri adâncime pentru a preleva mostre din locuri protejate de radiaţiile foarte puternice.

Aparatul este dotat cu nouă instrumente care îi vor ajuta pe cercetători să exploreze ”pas cu pas” planeta Marte, pornind de la imagini panoramice, trecând apoi progresiv la studii micronice şi terminând cu identificarea moleculară a compuşilor organici.

El este echipat cu un sistem de navigaţie autonom dezvoltat de Airbus, care îi va permite să se deplaseze între zonele de interes mult mai rapid decât în cazul în care ar fi mutat dintr-un loc în altul controlat, de pe Pământ.

„Rosalind Franklin” a fost amplasat într-un container special, în Stevenage, pentru a fi protejat în timpul călătoriei spre Toulouse unde, înainte de lansare, va fi supus unor teste. Lansarea roverului spre Planeta Roşie este programată pentru iulie 2020. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: