O nouă descoperire făcută pe suprafaţa Lunii ar putea ajuta cercetătorii să rezolve misterele planetei Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cometele şi asteroizii care au lovit suprafaţa Lunii i-au afectat învelişul, au declarat cercetătorii de la NASA miercuri, descoperirea fiind una care i-ar putea ajuta să dezlege unul dintre misterele planetei Marte.

Modul în care aceştia ar putea lega descoperirea de studiile care se ocupă de planeta Marte se explică prin faptul că, pe Marte, coliziuni similare ar fi provocat scurgerea apei în interiorul scoarţei, unde s-ar putea găsi şi astăzi.

“Marte ar fi putut avea un ocean străvechi şi toţi ne întrebăm unde a dispărut. Ei bine, acel ocean ar putea fi unul subteran”, a declarat cercetătoarea Maria Zuber din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

Descoperirea referitoare la suprafaţa Lunii a fost făcută în urma studierii unor probe obţinute în cadrul unei misiuni NASA.

Informaţiile, prelucrate şi asamblate în ceea ce a devenit prima hartă detaliată a Lunii, arată că asteroizii şi cometele au lovit suprafaţa şi au provocat rifturi în interiorul scoarţei.

“Dacă priveşti suprafaţa Lunii şi vezi câte cratere are, toate planetele terestre arată la fel, inclusiv Pământul”, explică Zuber. În schimb, dovezile unor asemenea fenomene petrecute pe Terra au dispărut din cauza mişcărilor plăcilor tectonice, a erodării şi a altor fenomene naturale. Acesta este motivul pentru care “dacă vrem să studiem aceste vremuri îndepărtate, trebuie să ne orientăm către alte zone, iar Luna este exemplul cel mai apropiat şi cel mai accesibil”, crede Zuber.

Oamenii de ştiinţă cred că Marte a avut cândva temperaturi ridicate şi o umiditate mai mare, existând o diferenţă semnificativă în comparaţie cu deşertul rece care este astăzi.

“Dacă au existat microbi la suprafaţă care trebuia să se îndrepte către un mediu mai primitor, este posibil să fi ajuns la o mare adâncime în scoarţa planetei Marte”, a adăugat Zuber, citată de Reuters.

Studiul a fost publicat în ediţia de săptămâna aceasta a jurnalului Science.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite