Misterioasa moarte a rechinilor albi descoperiţi fără inimă sau ficat pe plajele din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un al patrulea rechin alb a fost găsit pe plajele din Africa de Sud în ultimii doi ani, cu ficatul scos „cu precizie“ de către un alt prădător. În celelalte cazuri, rechinii au fost descoperiţi fără inimă, deşi restul corpului lor era neatins.

O postare de pe Facebook a celor de la Marine Dynamics – o companie care organizează scufundări în cuşcă printre rechini – arată corpul celui de-al patrulea rechin descoperit pe plajele Africii de Sud, care măsoară 4,1 metri în lungime.

”Îi lipseau ficatul, stomacul şi organele reproductive. Corpul poate fi vechi de câteva zile, dar pare totuşi să fie destul de proaspăt şi să fi sângerat abundent. Toate mostrele necesare au fost adunate pentru diferite proiecte ştiinţifice” scrie în postarea companiei.

Rechinul alb (cunoscut şi ca marele alb) nu are decât un singur prădător natural cunoscut: orca (sau balena ucigaşă), căreia îi cade pradă însă destul de rar. 

Biologii marini care au examinat cadavrele rechinilor au confirmat că aceştia au fost victima orcilor din zonă.

”Perechea de orci responsabilă pentru acest atac a fost văzută în larg” au explicat cei de la Marine Dynamics, care au spus că cel mai probabil rechinii au părăsit deja zona din cauza lor.

Orca este cunoscută ca fiind unul din cei mai inteligenţi prădători ai planetei şi o foarte mare iubitoare de ficat, care este bogat într-un compus natural organic, denumit scualen.

”Natura poate fi crudă, însă dexteritatea cu care aceste balene ucigaşe au fost capabile să extragă ficatul rechinilor este incredibilă”, a spus biologul Alison Towner. Nimeni nu ştie cum reuşesc orcile să extragă ficatul într-o manieră atât de precisă. Cercetătorii cred că ele atacă rechinul în apropierea aripioarelor sale pectorale, trăgând apoi ficatul prin rănile provocate. ”Exact ca atunci când strângi tubul de pastă de dinţi” a indicat Salvador Jorgensen, cercetător senior în cadrul Proiectului Rechinul Alb al acvariului Monterey Bay, citat de The Atlantic.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite