Legendarul telescop Kepler, care a descoperit sute de planete locuibile în Calea Lactee, s-a stricat definitiv

Legendarul telescop Kepler, care a descoperit sute de planete locuibile în Calea Lactee, s-a stricat definitiv

Kepler putea vedea dincolo de sistemul nostru solar FOTO Popsci

La trei luni după ce a descoperit un al doilea giroscop cu probleme la telescopul Kepler, care studiază planetele foarte îndepărtate din afara Sistemului nostru Solar, NASA a decis să oprească reparaţiile pe care încerca să le facă. Astfel, una dintre cele mai importante misiuni ale NASA se încheie.

Ştiri pe aceeaşi temă

NASA încearcă să descopere acum ce date mai pot fi colectate de la Kepler, chiar dacă funcţionalităţile sale nu mai sunt la acelaşi nivel. Agenţia americană încearcă să afle dacă e mai rentabil să încheie total misiunea, lăsând Kepler să se ducă în spaţiu, fără control sau dacă mai pote capta informaţii folositoare.

Kepler a fost lansat în martie 2009 cu scopul de a studia planete care seamănă cu Terra, dar sunt în afara Sistemului nostru solar, dar în galaxia Calea Lactee. Era echipat cu o cameră de 95 de megapixeli şi cu o oglindă de telescop de 1,4 metri. Practic, Kepler putea să vadă planetele care orbitau în jurul stelelor lor şi să calculeze mărimea acestora şi cât de departe sunt.

În iulie 2012 au apărut primele probleme cu Kepler, iar în mai 2013 un al doilea giroscop, făcând aproape imposibilă susţinerea pe orbita potrivită a telescopului. Practic, Kepler are nevoie de 3 roţi pentru axe ca să se orienteze. Acestea funcţionează ca un giroscop. A putut funcţiona cu una stricată, dar acum totul s-a terminat.

Kepler avea termen de expirare noiembrie 2012, dar cercetătorii sperau ca telescopul să mai funcţioneze, pentru că primea foarte multe informaţii.

NASA studia datele trimise de Kepler, imagini de zeci de GB, iar apoi stabilea dacă ar putea avea condiţii potrivite vieţii umane, în cadrul unui exod de pe Terra.

Kepler a confirmat până acum existenţa a 135 de exoplanete unde s-ar putea locui, iar altele 3.500 de planete sunt "candidate". 90% vor fi cel mai probabil confirmate ca posibile alternative la Terra. Cercetătorii americani trebuia să-şi dea seama dacă atmosfera este potrivită, dacă există apă şi dacă temperatura este cea bună.

În imaginea de mai jos, de la Extreme Tech, se poate vedea în perspectiva unghiul de observaţie a lui Kepler. Telescopul putea să vadă 0,28% din cerul nopţii, mult mai mult decât de obicei.

Cu ajutorul datelor de la Kepler, NASA a estimat că galaxia Calea Lactee conţine 100 de miliarde de planete locuibile. Şi, potrivit telescopului Hubble, există 100 de miliarde de galaxii în Univers.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările