China construieşte cel mai mare radiotelescop din lume. FAST va depăşi în diametru celebra antenă de la Arecibo, din Puerto Rico

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicienii chinezi au demarat, joi, 23 iulie, lucrările de asamblare a celui mai mare radiotelescop din lume, a cărui antena are o suprafaţă egala cu cea a 30 de terenuri de fotbal. Impresionantul instrument astronomic va fi construit în munţii din provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei.

Reflectorul parabolic al antenei are 500 de metri în diametru şi este alcătuit din 4.450 de panouri, fiecare de forma unui triunghi echilateral, cu latura de 11 metri, transmite agenţia de presă de stat China Nouă.

Când va fi definitivat, radiotelescopul, numit pe scurt FAST (de la Five hundred meter Aperture Spherical Telescope, n.r.) va fi cel mai mare din lume, depăşind ca dimensiuni celebra antenă din Arecibo, Puerto Rico, care are un diametru de 300 de metri.

image

FOTO Radiotelescopul de la Arecibo, Puerto Rico

Nan Rendong, cercetătorul şef al proiectului FAST, din partea Observatorului Astronomic Naţional din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţă, a declarat pentru China Nouă că un telescop este cu atât mai sensibil cu cât antena sa este mai mare, instrumentul putând astfel să capteze emisii radio foarte slabe.

„Un radiotelescop este precum o ureche sensibilă, ascultând şi căutând emisiile radio care au o însemnătate, în tot zgomotul de fond din Univers. Este ca şi cum ai reuşi să identifici sunetul făcut de efemeride (rusalii, insecte cu corp subţire şi moale, care trăiesc în stare adultă câteva zile sau câteva ore, n.r.) în timpul unei furtuni cu trăznete“, a spus Nan Rendong.

Perimetrul reflectorului parabolic va măsura circa 1,6 kilometri, iar antena uriaşă este construită peste o vale naturală care are formă oarecum semisferică.

„Avem trei dealuri la o distanţă de 500 de metri unul de altul, care creează această depresiune ideală pentru un radiotelescop“, a explicat Sun Caihong, inginerul-şef responsabil cu construirea structurii.

Zona aleasă este ideală şi din punct de vedere al lipsei interferenţelor radio, pe o rază de cinci kilometri în jurul văii nefiind nicio localitate. Cea mai apropiată aşezare urbană este mai departe de 25 de kilometri.

Uriaşa antena va atârna practic deasupra solului, fiind susţinută de mii de cabluri de oţel şi stâlpi. Sub reflector vor fi pasaje necesare accesului specialiştilor pentru întreţinerea structurii.

   

image

FOTO Structura de susţinere a reflectorului parabolic a radiotelescopului FAST, în stadiile de început ale construcţiei

Pentru a putea vedea reflectorul parabolic în întregime, vizitatorii trebuie să urce pe vârful unui deal din apropiere, unde se va construi o platformă de observaţie deschisă publicului.

Specialiştii chinezi susţin că uriaşa antena va fi foarte sensibilă şi se va putea mişca pentru a recepţiona unde radio din diferite unghiuri.

„Panourile îşi pot schimba poziţia cu ajutorul unor cabluri şi al unor roboţi care lucrează în paralel. Putem controla poziţia (panourilor, n.r.) cu o precizie de un milimetru“, a explicat Zheng Yuanpeng, responsabil cu asamblarea reflectorului parabolic al radiotelescopului.

Noul telescop va creşte capacitatea cercetătorilor chinezi de a observa spaţiul cosmic. Astronomii din China s-au bazat ani la rând pe datele obţinute de la radiotelescoape şi observatoare astronomice din afara ţării pentru a studia Universul.

Construcţia întregului complex al radiotelescopului a început în martie 2011. Joi, au demarat lucrările de montare a reflectorului parabolic, iar radiotelescopul este prevăzut a fi definitivat în 2016.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite