Utilizatorii Twitter: veseli dimineaţa, morocănoşi seara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stările de spirit au fost interpretate în funcţie de postările de pe Twitter (Foto: Adevărul)
Stările de spirit au fost interpretate în funcţie de postările de pe Twitter (Foto: Adevărul)

Reţeaua de microblogging Twitter a monitorizat starea de spirit a utilizatorilor săi, în funcţie de mesajele postate de aceştia. Astfel, oameni de pe toată planeta s-au trezit veseli şi entuziaşti, dar au devenit din ce în ce mai posomorâţi către sfârşitul zilei. 

Cercetătorii au arătat că starea de spirit variază în funcţie de momentul zilei, de ziua din săptămână, dar şi de durata zilei de lucru.Astfel, dacă dimineaţa suntem optimişti, nivelul de bunădispoziţie scade pe parcursul zilei, însă mai creşte uşor la finalul zilei de muncă, după ora 18.00.

Emoţiile negative, precum mânia şi vina, sunt mai puţin vizibile la începutul zilei, dar nivelul creşte până în momentul când ne pregătim de somn.

În weekend, nivelul maxim de optimism şi bună dispoziţie este atins la câteva ore după ce ne trezim, lucru explicat prin faptul că la sfârşit de săptămână ne permitem să lenevim mai mult.

Schimbările de atitudine nu depind însă de anotimp, aşa cum s-a crezut. Dacă sunt variaţii în martie şi septembrie, în preajma echinocţiului, starea de spirit revine la şablonul iniţial destul de repede sugerând că mai degrabă anticiparea scurtării zilei duce la schimbarea bunei dispoziţii.

Analiştii Twitter au monitorizat peste 500 de milioane de postări ale 2,4 milioane de utilizatori din 84 de ţări.Toţi au arătat acelaşi model comportamental în ciuda diferenţelor sociale şi culturale. Totuşi, utilizatorii britanici sunt mai optimişti decât cei din Franţa sau Portugalia, dar mai pesimişti decât cei din SUA şi Australia.

Sociologii care au analizat studiul reţelei de micro-blogging au precizat acesta are nevoie de câteva adaptări. Pe Twitter, utilizatorii folosesc expresii ironice şi alte subtilităţi pe care programul de analiză folosit nu le-a putut sesiza. „Cred că dacă am număra cuvintele bune şi pe cele rele din timpul actului sexual, am deduce în mod eronat că oamenii se simt groaznic în timp ce fac dragoste", a declarat Dan Gilbert, doctor în psihologie la Universitatea Harvard, citat de publicaţia „The New York Times"

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite