REVIEW - Nokia X cu Android - "Asha şi aşa". Telefonul care face Windows Phone să arate ca o alternativă reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia X e primul şi poate chiar ultimul telefon cu Android lansat de Nokia. A ajuns pe piaţa din România la un pic peste 500 de lei şi luptă direct cu fratele Nokia Lumia 520. Ce a făcut Nokia? Un telefon care face Lumia 520 să pară o alternativă bună.

La Barcelona, la Mobile World Congress, acest telefon a fost vedeta primei zile. Mic, compact şi surprinzător. X era plasat între Asha şi Lumia. Dar de fapt X nu e un concurent pentru vreun telefon de top, ci doar o linie în continuarea Asha. 

De aici şi titlul. Mi se pare un Asha în haine mai interesante, dar cu o variantă de Android care nu este foarte atractivă. La acest preţ, există diverse alternative. Nokia a încercat ceva, dar nu ştiu dacă a vrut să reuşească. Un Android modificat după modelul Amazon şi un terminal foarte ieftin. 

Nokia X cu Android poate fi cumpărat acum pe evoMAG la un preţ decent. Review-ul poate fi accesat mai jos. 

Varianta scurtă, video, în linkul de mai jos

<strong>Design</strong>

4 inci şi un design spartan, pătrăţos, fără nimic complicat. Însă e făcut atât de bine încât prima oară m-am uitat cu atenţie să văd unde pot băga SIM-ul. Abia după trei minute mi-am dat seama că sunt în faţa unei carcase care arată ca un unibody.

Designul e din plastic, carcasa se scoate şi eliberează butoanele, ecranul, bateria şi componentele. În partea ecranului avem un singur buton virtual, în stânga e butonul de oprire, iar în dreapta butoanele de volum. Logoul Nokia de pe faţă e bine evidenţiat.

Nu e un design frumos, ci utilitar. E ca o mobilă ieftină de la Ikea, iar acest lucru nu e tocmai rău. Decât un telefon lucios, cu linii spectaculoase, mai bine unul spartan, simplu şi adaptat performanţelor sale. L-am scăpat şi pe jos şi telefonul nu a păţit nimic.

Concluzia? Nu are un design ca atare. E doar un telefon dreptunghiular, destul de gros - 10,4 milimetri şi cu o carcasă spartană, mată pe spate, care imită un pic plasticul cauciucat.

image

<strong>Performanţe</strong>

Are un discret procesor Qualcomm Snapdragon S4 Play, dual-core, la 1 Ghz, pe o arhitectură Cortex A5. Grafica este asigurată de un procesor Adreno 203. De asemenea, memoria RAM este de doar 512 MB, iar capacitatea de stocare standard este de 4 GB. Cu ajutorul unui card microSD putem mări capacitatea de stocare cu încă 32 de GB.

image

E un telefon pentru clasa inferioară de preţ, aşadar şi performanţele sunt pe măsură. Dacă îl comparăm cu orice telefon cu Android care are aceleaşi specificaţii, Nokia X va avea aceleaşi limitări ca şi ele. Adică? Telefonul răspunde greu atunci când accesăm o aplicaţie şi, în general, are un lag de o secundă înainte de a intra într-un program. De asemenea, multitasking-ul este destul de ciudat administrat. Faţă de alte telefoane cu Android, nu putem închide aplicaţiile decât prin săgeata de înapoi, singurul buton virtual prezent pe acest dispozitiv.

Dacă îl forţăm, atunci telefonul va avea întârzieri clare. O problemă nu de performanţă, dar de optimizare e reprezentată de faptul că atunci când vrem să ne întoarcem la ecranul de start cu săgeata de înapoi, telefonul nu răspunde foarte rapid. Am apăsat de multe ori săgeata consecutiv şi concluzia a fost tragică - lansatorul s-a oprit. De cele mai multe ori mă bloca de unde am plecat - mesaje sau telefon. Trebuia să restartez pentru a folosi din nou telefonul.

Dacă vă limitaţi la anumite aplicaţii mici, cum ar fi Tetris, 2048 şi altele, telefonul nu vă pune probleme. De altfel, la acest preţ nici nu puteţi avea alte pretenţii. Browsingul este destul de lent, la fel ca şi încărcarea pozelor pe reţelele sociale. Pe Skype a funcţionat bine, fără blocaje, dar doar pe telefonie, deoarece lipseşte camera frontală.

O notă finală? În raportul calitate/preţ, acest telefon este un Android obişnuit la 500 de lei. Dacă îl comparăm cu Lumia 520, performanţele sunt net inferioare. Aici pierde mereu Nokia X. Când îl punem cap la cap cu fratele său mai mare şi mai Windows. Pentru că acela nu agaţă atât de mult, nu are un lag atât de mare şi browsingul este mai rapid.

image

<strong>Ecran</strong>

Mai bun decât ne aşteptam la această rezoluţie. Am pus mâna pe telefon la Barcelona, când a fost lansat şi mi s-a părut un ecran decent. Rezoluţia e de 480x800 de pixeli, cu 233 de pixeli pe inci.

În lumina soarelui, telefonul performează decent. Adică putem vedea, cu greu, ceea ce afişează. Culorile sunt saturate, deşi schema alează de Nokia nu e foarte inspirată. Pe alocuri se văd pixelii, dar ecranul face fix cât trebuie pentru preţul acesta. Jocurile pe care le-am încercat performează bine, dar nu sunt complicate.

Care e problema mare cu ecranul acesta? Voi da din nou  vina spre sistemul de operare, dar şi pe Nokia pentru că nu a investit mai mult. Nivelul de responsivitate e foarte redus. Pe un ecran de 4 inci ca acesta, e aproape interzis să ai o responsivitate care aduce aminte de telefoanele de acum 2 ani (mă refer fix la zona asta de performanţă).

Care mai e problema? Ştiţi cât de greu veţi tasta? A scrie un mesaj pe Nokia X e mai complicat decât a scrie un mesaj pe un dumbphone cu tastatură de tip vechi, cu trei litere pe tastă. De ce? Tastele sunt mici (să nu cumva să setaţi tastatura pe română pentru că nu o veţi mai folosi deloc, nu aveţi loc pentru cele mai subţiri degete). Sunt greu responsive şi, de asemenea, agaţă foarte uşor. Aşadar, nu vă grăbiţi să tastaţi, pentru că două litere consecutive apăsate foarte rapid nu vor aduce rezultatul scontat.

Deci avem un ecran de calitate la acest preţ, dar un touchscreen cu răspuns greoi şi o tastatură aproape de nefolosit. Concluzia secţiunii - un minus pentru Nokia X.

image

<strong>Autonomie</strong>

Speram la ceva mai mult, dar Nokia X m-a dezamăgit şi aici. Autonomia în cazul folosirii inclusiv pe 3G (unul limitat, din cauza performanţelor slabe ale telefonului) a ajuns la 12 ore. Ştiu, pare foarte puţin. Puteţi să vă duceţi într-o zi de folosire, cu încărcare seara, în timpul somnului. Din păcate, o baterie de 1.500 de miliamperi nu poate face mare lucru pentru un terminal, oricât de slab ar fi el.

<strong>Cameră foto</strong>

Camera principală are 3,15 megapixeli şi nu există una frontală. Păcat de absenţa celei frontale. În rest, nu putem spune mari lucruri despre camera foto. Face nişte imagini slabe. Trebuie să staţi foarte nemişcaţi şi să fie o lumină perfectă.

Câteva exemple puteţi vedea în galeria foto şi mai jos. E uşor să ai imagini mişcate cu această cameră.

Sample 1

image

<strong>Sample 2</strong>

<strong></strong>

<strong>Conectivitate/Sunet</strong>

Avem o mufă micro USB, internet la viteze de maximum 7,2 Mbps (a se vedea problemele cu browsingul lent) şi Bluetooth. Cam atât.

Sunetul nu este neclar, nu are zgomot enorm, dar nivelul de volum este foarte mic. Căştile cu care a venit în pachet Nokia X aveau mai multe probleme: erau roşii, deşi telefonul era negru, erau incomode pe ureche, erau butucănoase şi mari şi aveau o calitate foarte slabă la nivel audio. Ca şi cum ar fi fost cumpărate de la un chioşc de chinezării.

image

<strong>Software</strong>

Nokia a instalat pe acest telefon un Android open source profund modificat. Ce au vrut să facă? Să îmbine două universuri. Să aducă un pic de Android în avantajele Windows Phone. Eu cred că nu le-a reuşit nici una, nici alta. Pur şi simplu e poate cel mai prost Android testat în viaţa mea, de trei ani de când pun mâna pe smartphone-uri.

Ecranul de start are iconiţe pătrate, ca Tile-urile de pe Windows, iar stânga - dreapta, orice mişcare ne duce în FastLane - o scurtătură către cele mai folosite aplicaţii şi ultimele notificări. Aici, din setări, putem vedea notificări, mesaje şi telefoane primite. De asemenea, ultimele aplicaţii deschise. E o idee interesantă, dar dacă mă gândesc că pe Android există aplicaţii ca Aviate, care organizează aceste lucruri mult mai inteligent, atunci Fastlane e o idee simplistă şi nu foarte bună. De ce? Mesajele se şterg de acolo doar prin apăsare lungă, apar notificări cu mesaje complete. E un dezastru de intimitate.

image

Iconiţele de pe ecranul de start pot fi mutate dacă sunt apăsate îndelung. Toate aplicaţiile instalate ajung pe acest ecran şi nu există un meniu cu toate programele, aşa cum întâlnim în mod normal pe Android.

Aplicaţiile sunt disponibile din Yandex Store (are nevoie de cont), Aptoide şi 1MobileMarket. Găsim cam tot ce avem nevoie, dar nu tot ce avem nevoie va funcţiona cum trebuie pe acest dispozitiv.

Ce lipseşte acestui Android? Cu ce să încep? Foldere, listă alfabetică de aplicaţii, skin-uri modificabile. Da, Nokia X va funcţiona şi cu un launcher de Android. Ca experiment, Nokia a reuşit să facă un telefon care să facă WIndows Phone un sistem de operare atractiv.

<strong>Preţ</strong>

Telefonul costă deja 539 de lei la evoMAG.ro, o reducere de 10% faţă de costul iniţial de 599 de lei. La un preţ mai mic, adică 502 lei putem găsi tot la evoMAG.ro un Nokia Lumia 520. Cam aici se luptă telefonul din clasa X cu Android. Iar la acest preţ, Lumia 520 iese învingător datorită fluidităţii sistemului de operare, autonomiei mai mari şi aplicaţiilor care funcţionează mai bine.

Nokia X la evoMAG.

Nokia Lumia 520 la evoMAG.

image

<strong>Plusuri</strong>

  • Preţul e bun pentru un telefon cu Android, dar am prefera un Lumia 520.
  • Ecranul este surprinzător de luminos şi de puţin pixelat.
  • E dual-SIM.
  • E uşor, mic şi poate fi folosit ca telefon secundar.
  • Ofertă generoasă de aplicaţii în magazinele secundare - Yandex, Apptoide, 1MobileMarket.

<strong>Minusuri</strong>

  • Sistemul de operare este cel mai prost Android pe care l-am testat vreodată.
  • Procesorul nu are destulă putere pentru a se putea compara cu Lumia 520 şi sacadează de foarte multe ori.
  • Sistemul de operare se blochează des, iar lansatorul (sistemul de operare) se blochează foarte des.
  • Nu există buton de Home, iar aplicaţiile se închid doar prin butonul Înapoi.
  • Fastlane poate fi o problemă de intimitate pentru mulţi dacă nu e setat cum trebuie.
  • Autonomia este slabă, chiar raportată la preţul dispozitivului.
  • Sunetul este extrem de slab în căşti, iar acestea par foarte ieftine.
  • Una dintre cele mai proaste tastaturi întâlnite vreodată, mai ales dacă e setată pe română.
image

<strong></strong>

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Dacă aş dori un telefon secundar, dar care să fie tot smartphone, m-aş îndrepta către Nokia Lumia 520, din păcate. Nokia X face ca WIndows Phone să arate foarte bine, în comparaţie cu el şi poate o fi şi asta o strategie. Să trimiţi clienţii care vor Nokia către alternativa ta de viitor, nu către un Android venit aproape întâmplător. E un telefon mai scump puţin decât 520 şi care nu aduce atât de multe aplicaţii viabile cât să merite trecerea la el. Experimental, e un telefon de încercat, dar veţi avea probleme cu lipsa lui de putere în momente critice.

Ce au zis alţii despre Nokia X

[&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/ce-au-scris-al-ii-despre-nokia-x-cu-android" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Ce au scris alţii despre Nokia X cu Android" on Storify&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;]

Alte articole despre Nokia X pe adevarul.ro

[&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/nokia-x-mai-multe-detalii" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Nokia X - mai multe detalii" on Storify&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite