Virusul “apocaliptic” DNS Changer „a curăţat internetul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Ieri, 9 iulie, doar o mână de calculatoare au fost cu adevărat afectate FOTO: http://www.youthgoogly.com
Ieri, 9 iulie, doar o mână de calculatoare au fost cu adevărat afectate FOTO: http://www.youthgoogly.com

Internetul a trecut cu bine peste „apocaliptica” zi de 9 iulie, în care mai multe calculatoare au fost afectate din cauza unui virus numit DNS Changer, iar conexiunea tradiţională la internet le-a fost întreruptă.  

Virusul care a speriat lumea a fost foarte cuminte ieri, iar efectele sale nu s-au văzut, aşa cum unii chiar au avertizat. Cei mai mulţi operatori de internet şi-au luat măsuri de precauţie înainte de această dată, când FBI a renunţat la serverele temporare pe care le pusese online, tocmai pentru a crea o plasă de siguranţă pentru utilizatori şi să le dea acestora timp să îşi cureţe calculatorul. Practic, operatorii au creat şi ei plase de siguranţă pentru a avertiza utilizatorii.

Firmele de securitate online citate de către presa britanică susţin că nu a existat nicio eroare semnificativă în timpul ziei de ieri. Potrivit lui Sean Sullivan, un analist de la firma de securitate F-Secure, virusul a afectat 13.000 de adrese IP în Marea Britanie şi aproximativ 200.000 la nivel global. Pentru că o adresă IP nu reprezintă fix un utilizator, numărul oamenilor a fost cel mai probabil mai mare. Cu toate acestea, cifra este una mică faţă de cea anunţată de FBI în primăvară, când se vorbea despre aproximativ 600.000 de adrese de IP cu probleme. Agenţia americană a estimat că 42.000 de utilizatori din Statele Unite ale Americii au fost infectaţi ieri.

Internetul este acum un ecosistem mai curat

„Fără îndoială, vâlva creată în jurul lui DNS Changer şi a deadline-ului a ajutat utilizatorii să înţeleagă pericolul, iar mesajul a ajuns la ei şi şi-au curăţat calculatoarele. Am văzut că mari furnizori de internet şi-au făcut singuri propriile plase de siguranţă. Astfel, deşi FBI nu mai este în acest joc, clienţii nu trebuie neapărat să fie întrerupţi. Nu va rezolva problema în totalitate, iar aceşti utilizatori infectaţi vor descoperi că nu pot folosi laptopul cu o conexiune Wi Fi publică sau din casa unui prieten”, a declarat Sean Sullivan.

De asemenea, şi alţi specialişti susţin că virusul a primit atenţia cuvenită, dar oamenii nu trebuiau să se teamă atât de tare de ei. „Există numeroase probleme cu viruşii, iar DNS Changer este unul dintre cei mai puţin periculoşi, mai ales că a existat un control strict asupra lui”, a declarat pentru „The Guardian” Brian Krebs, de la Krebson Security.

În plus, Krebs consideră că această blocare a internetului pe anumite calculatoare infectate a fost unul dintre cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla pe internet, pentru că acum ecosistemul este unul mai curat, iar calculatoarele au fost curăţate înainte de a-şi relua conexiunea la internet.

La finalul zilei de ieri, oficialii operatorilor de internet din SUA au declarat că o zecime dintre utilizatori nu au făcut nimic pentru a se proteja şi au fost infestaţi. Ceilalţi au văzut mesajele transmise de operatori, reţelele sociale şi motoarele de căutare şi au instalat programul care devirusa calculatorul lor. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite