Procurorul general american a propus ca SUA să preia participaţii de control la Nokia şi Ericsson. Care este planul lui Trump VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general al SUA, William Barr. FOTO Guliver / Getty Images
/ Bill Pugliano
Procurorul general al SUA, William Barr. FOTO Guliver / Getty Images / Bill Pugliano

Procurorul general al SUA, William Barr, a spus că Statele Unite ar trebui să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la Nokia şi Ericsson, două mari rivale ale Huawei Technologies, pentru a contracara dominaţia deţinută de grupul chinez în sectorul tehnologiei 5G, transmite Reuters.

William Barr, fost jurist general al grupului Verizon Communications, a declarat joi, 6 februarie, că Statele Unite şi aliaţii lor ar trebui să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la compania finlandeză Nokia şi la compania suedeză Ericsson, pentru a contracara dominaţia Huawei.

Acesta a spus că SUA şi aliaţii săi ar trebui să „ia în considerare în mod activ” propunerea ca ”partea americană să deţină pachete de control” în companiile europene, „direct sau prin intermediul unui consorţiu de companii private americane şi aliate”.

Vicepreşedintele american Mike Pence a respins sugestia neobişnuită a procurorului general. Pence a sugerat o abordare alternativă, întrebat de CNBC despre poziţia sa.

”Am un mare respect pentru procurorul general Barr, dar noi considerăm că cea mai bună cale este ceea ce a anunţat Ajit Pai acum câteva zile”, a spus Pence, referindu-se la eforturile preşedintelui Comisiei Federale pentru Comunicaţii (FCC) de a acorda mai mult spectru pentru utilizarea 5G.

Imagine indisponibilă

Mike Pence FOTO Guliver / Getty Images / Tom Brenner

”Acesta este planul susţinut de preşedinte şi va fi pus în aplicare”, a spus Pence, adăugând că Statele Unite pot extinde 5G ”prin utilizarea forţei pieţei libere şi a companiilor americane”.

Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a spus, vineri 7 februarie, că Statele Unite lucrează îndeaproape cu Nokia şi Ericsson, că echipamentele acestor companii sunt esenţiale pentru construirea infrastructurii 5G.

Acesta a mai adăugat  că „guvernul SUA  nu se ocupă de cumpărarea companiilor, fie că sunt interne sau străine ” şi că „ nu există nimic care să interzică companiilor americane de tehnologie să le achiziţioneze " (n.r. să achiziţioneze Ericsson sau Nokia).

Larry Kudlow consilierul economic al Casei Albe  FOTO Guliver / Getty Images / Drew Angerer

Larry Kudlow. FOTO Guliver / Getty Images / Drew Angerer

Un purtător de cuvânt al procurorului general Barr a refuzat să comenteze. Casa Albă şi un purtător de cuvânt al lui Pai nu au comentat imediat.

Acţiunile Nokia au crescut vineri cu 4%, iar cele ale Ericsson cu aproape 5%. Ambele companii au refuzat să comenteze.

Nokia şi Ericsson au o capitalizare de piaţă de aproximativ 53 de miliarde de dolari, fiind neclar ce sursă de finanţare ar putea folosi guvernul american pentru a prelua participaţii la aceste companii, sau dacă autorităţile de reglementare străine ar aproba o astfel de preluare.

”Noi şi cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri avem în mod cert nevoie să analizăm în mod activ această abordare”, a afirmat procurorul general la un eveniment găzduit de Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice (Center for Strategic and International Studies - CSIS) din Washington.

Barr a spus că China a devenit principalul adversar geopolitic” al Statelor Unite şi a adăugat: ” China a furat startul, iar acum conduce în 5G...Au obţinut deja 40% din piaţă, iar acum urmăresc să ajungă la echilibru”.

Investiţiile guvernului SUA în companii publice sunt rare, cu excepţia programelor de salvare a unor companii sau a locurilor de muncă, iar astfel de investiţii în companii străine sunt şi mai rare.

Anul trecut, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră, afirmând că grupul chinez este implicat în activităţi contrare securităţii naţionale a SUA. Guvernul american a presat alte state să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G, afirmând că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, ceea ce compania a negat în repetate rânduri.

Anul trecut, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o urgenţă naţională şi a interzis companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite