„Cruciadă“ contra giganţilor online: premierul Turciei nu renunţă la lupta cu Twitter, Google sau chiar Facebook

„Cruciadă“ contra giganţilor online: premierul Turciei nu renunţă la lupta cu Twitter, Google sau chiar Facebook

Prim-ministrul turc nu renunţă la lupta cu Twitter. FOTO AFP

Revoltele de stradă din Turcia anului 2013 au fost organizate, în mare parte, pe reţele sociale ca Twitter. După ce o curte de justiţie din Turcia a spus că nu e legală blocarea Twitter, premierul Erdogan ameninţă cu o nouă strategie de luptă. Nu uită nici de Google sau Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spre finalul lunii martie, Twitter a fost interzisă în Turcia. „Vom elimina Twitter. Nu mă interesează ce spune comunitatea internaţională. Vor vedea forţa Turciei”, a declarat la acea vreme premierul Erdogan, cu zece zile înaintea alegerilor municipale programate pe 30 martie. A urmat blocarea YouTube şi decizia unei instanţe de judecată care a găsit ilegală blocarea. Erdogan revine, potrivit AFP, şi caută să blocheze Twitter pentru că face evaziune fiscală.

Într-un discurs televizat, Recep Tayyip Erdogan a acuzat şi alte companii de evaziune fiscală şi a spus că va lupta cu fiecare. Premierul n-a uitat şi de curtea de justiţie care a decis că blocarea e ilegală. „Twitter, YouTube, Facebook sunt companii internaţionale prin care se face bani. Twitter este, în acelaşi timp, o companie care evită plata taxelor. Aceste companii, ca fiecare altă companie internaţională, vor trebui să se supună constituţiei ţării, legilor şi regulilor fiscale“, a precizat Erdogan. Trebuie spus că YouTube e un serviciu al Google.

Prim-ministrul a acuzat curtea de judecată din Ankara drept una care favorizează companiile internaţionale şi nu apără drepturile ţării şi oamenilor din Turcia. „Ne supunem deciziei curţii, dar o spun încă o dată, nu o respect“, a completat Erdogan. Mai mult, el a găsit că judecătorii au tendinţa de a se implica în mersul politicii. „Vreau ca toată lumea să ştie că acel loc şi acea robă îţi pot da puteri astăzi, dar, totodată, pot face mult rău ţării şi populaţiei“, a mai spus Erdogan.

Erdogan, care este de aproape un an ţinta unor ample manifestări anti-guvernamentale, a acuzat în numeroase rânduri aceste reţele sociale că împiedică investigaţii de corupţie la cel mai înalt nivel în Turcia. Asta după ce utilizatorii au publicat pe Twitter înregistrări audio în care mai mulţi oficiali guvernamentali de rang înalt, dar şi apropiaţi ai lui Erdogan, făceau declaraţii incriminatorii.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările