„Cei patru fantastici”: Cook, Bezos, Zuckerberg şi Pichai sunt chemaţi astăzi la audieri. Care este motivul şi de ce poate fi un moment de referinţă în tech

„Cei patru fantastici”: Cook, Bezos, Zuckerberg şi Pichai sunt chemaţi astăzi la audieri. Care este motivul şi de ce poate fi un moment de referinţă în tech

FOTO EPA-EFE

Conducătorii celor mai mari companii din lume: Apple, Amazon, Facebook şi Alphabet (Google), se vor prezenta astăzi în faţa Congresului american pentru o audiere care ar putea reduce puterea pe care o au în acest moment.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei patru giganţi sunt investigaţi pentru că ar fi încălcat legile antitrust, iar Comisia Judiciară a Statelor Unite va ţine o audiere la care va participa fiecare dintre cei patru CEO ai acestor companii: Steve Cook (Apple), Sundar Pichai (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) şi Jeff Bezos (Amazon).

În urma audierii, Comisia va încerca să afle dacă aceste companii se folosesc de practici anticompetitive pentru a împiedica apariţia unor competitori şi a menţine monopolul asupra pieţelor în care activează. De la impunerea lor, legile antitrust au avut rolul de a opri corporaţii uriaşe din varii domenii, precum petrol, finanţe sau căi ferate, din a deveni prea mari şi prea puternice, însă până acum ele nu au fost aplicate în ceea ce priveşte companiile tech, cele mai puternice în secolul 21.

Acuzaţiile de monopol, sub lupa Comisiei Judiciare

Este pentru prima oară când cei patru vor vorbi în cadrul aceleiaşi audieri, conform Business Insider, şi de asemenea va fi prima oară când Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, va apărea în faţa Congresului. Audierea vine de asemenea în contextul unui peisaj înceţoşat al industriei tech, care continuă să sufere din cauza problemelor de securitate a datelor sau a abuzurilor de putere şi influenţă.

Mai mult, cele patru companii (cu precădere Facebook), au intrat în ultimii ani în atenţia publicului larg şi din cauza potenţialei influenţe politice pe care o pot avea, un subiect care a fost şi este îndelung dezbătut în continuare.

Cei patru vor fi prezenţi cel mai probabil în format virtual la audieri, motivul pentru acest lucru fiind, bineînţeles, pandemia de COVID-19. Comisia l-a chemat de asemenea şi pe CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, ca urmare a incidentului petrecut în urmă cu câteva săptămâni, când sute de conturi de pe reţeaua socială, aparţinând unor persoane importante, au fost sparte. Dorsey nu a oferit un răspuns public, astfel că prezenţa sa la audieri este încă incertă.

Chemaţi pentru motive diferite

Şefii celor patru companii se vor prezenta la audieri împreună, însă vor răspunde la întrebări diferite: Pichai va fi cel mai probabil chestionat despre politica de fier a Google în ceea ce priveşte reclamele şi zona motoarelor de căutare. Tim Cook va răspunde la întrebări despre tratamentul preferenţial pe care Apple îl alocă propriilor aplicaţii în AppStore. Bezos va vorbi despre acuzaţiile conform cărora Amazon şi-ar promova propriile branduri înaintea celor ale unor terţi, iar Zuckerberg este chemat pentru a discuta achiziţiile făcute de Facebook în ultimii ani, prin care a eliminat posibili competitori de pe piaţă (Instagram, WhatsApp, Giphy).

Audierea este doar un pas în investigaţia făcută de Comisie, care se află încă în desfăşurare. Totuşi, răspunsurile oferite de cei patru astăzi ar putea avea implicaţii mult mai mari în viitorul industriei tech, şi ar putea duce la o legislaţie care să oprească creşterea uriaşă a acestor companii.

Audierea poate fi văzută live, de la ora 19:00, pe canalul de YouTube House Judiciary.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: