ACTA a fost respinsă de Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii anti ACTA pot fi mulţumiţi: Acordul controversat şi-a încheiat povestea în Europa FOTO: Mediafax
Protestatarii anti ACTA pot fi mulţumiţi: Acordul controversat şi-a încheiat povestea în Europa FOTO: Mediafax

Parlamentul European a respins astăzi Acordul Comercian Anti Contrafacere (ACTA) cu 479 de voturi împotrivă, 165 de abţineri şi 39 de voturi pentru. Astfel, controversatul tratat nu va intra în vigoare în Uniunea Europeană. 

Acest vot esenţial termină practic povestea unui Acord care a fost controversat din momentul când a intrat în atenţie publică, în ianuarie anul acesta. În acel moment, 22 de state din Uniunea Europeană, printre şi care România, au semnat acordul la Tokio (Japonia). 

În acest moment, ACTA mai este pe masa Curţii Europene de Justiţie şi chiar dacă aceasta va decide că Acordul Comercial respectă prevederile legale europene, tratatul va trebui rescris şi propus din nou în Parlamentul European. 

Bucuria a cuprins mediile sociale, iar pe Twitter există deja o efuziune de mulţumire. 

Unul dintre cofondatorii grupului "La Quadrature du Net", Philippe Aigrain, care militează pentru libertatea internetului, a declarat pe site-ul oficial că "instituţiile europene trebuie să recunoască faptul că inima unei noi ere democratice în Europa este constituită din alianţa dintre cetăţeni, organizaţiile societăţii civile şi Parlamentul European".

Foto jos: Imaginea votului din Parlamentului European care a terminat epopeea ACTA în Europa

/assets/npt.ro/MRImage/2012/07/04/4ff42aa6d085819b19616b27/646x404.jpg
/assets/npt.ro/MRImage/2012/07/04/4ff42aa6d085819b19616b27/646x404.jpg

Ce urmează pentru ACTA în acest moment? Acordul Comercial nu va mai avea niciun efect asupra Europei, dar probabil va fi aprobat în Statele Unite ale Americii. Astfel, 10 state au negociat tratatul, şase dintre acestea trebuie să semneze pentru ca ACTA să intre în vigoare. 

În teorie, spun şi cei de la TorrentFreak, acesta ar putea deveni un tratat între SUA, Maroc, Mexic, Noua Zeelandă, Australia şi Elveţia. Site-ul menţionează amuzant că Mexic, Australia şi Elveţia au respins tratatul în Parlamentele lor, aşadar "rămâne un tratat doar între Statele Unite şi Maroc". 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite