5 echipamente folosite de spionii reali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Craig este actualul James Bond, unul dintre cei mai cunoscuţi spioni, deşi doar pe ecrane.
Daniel Craig este actualul James Bond, unul dintre cei mai cunoscuţi spioni, deşi doar pe ecrane.

Filmele cu James Bond sau cele din seria „Misiune Imposibilă” au adus lumea spionilor pe ecranele de cinema. Însă odată cu acestea lumea a început să creadă că toţi spionii au acces la echipamente ca cele ale personajelor din filme. Realitatea diferă într-o anumită măsură, iar soluţiile pe care le găsesc spionii adevăraţi pentru a aduna informaţii sunt cel puţin ciudate.

Cei de la „Mashable” au făcut un top cinci al celor mai utilizate echipamente de către spionii reali sau metodele pe care aceştia le-au folosit pentru a obţine informatiile de care aveau nevoie.

1. Nu doar pereţii au urechi, ci şi darurile de la ruşi

Pe 4 august 1945, o organizaţie de pionieri veniţi din Uniunea Sovietică i-au dăruit lui Averell Harriman, ambasador al Statelor Unite ale Americii, o replică din lemn a Marelui Sigiliu. Gestul trebuia să fie unul de prietenie, dar în interiorul sculpturii din lemn era ascuns un microfon pentru a-i spiona pe americani.

Microfonul a fost descoperit abia în 1952, când un operator britanic de radio a auzit o conversaţie a americanilor. În prezent, această inovaţie nu ar fi cine ştie ce, dar pentru acea vreme a fost cu adevărat un cal troian refăcut pentru începutul Războiului Rece. Dispozitivul era simplist, o membrană conectată la o antenă, iar sursă de alimentare nu avea, fapt pentru care era greu de depistat. Léon Theremin este creatorul microfonului.

2. Piatra care ascultă cu atenţie

Nu doar Uniunea Sovietică s-a ocupat cu spionatul altora, ci şi englezii. În 2006, canalul de televiziunea Rossiya a prezentat o piatră falsă care era folosită pentru spionaj. După acel moment, agenţiile ruseşti au acuzat Marea Britanie că au folosit piatra pentru a spiona Rusia.

La începutul acestui an, Jonathan Powell, fostul şef de cabinet al prim-ministrului Tony Blair, a confirmat acuzaţiile Rusiei. El a afirmat că nu sunt însă prea multe lucruri de spus despre acest caz. „Nu e ca şi cum ne-am putea duce şi să spunem «ne pare rău şi nu se mai întâmplă data viitoare»”, a spus Powell.

3. Colorata e gata şi printr-un pix

Alecsander Ogorodnik a fost un economist sovietic care lucra la Ministerul Afacerilor de Externe. Asta până când CIA l-a recrutat pentru a spiona pentru SUA. El a primit numele de cod TRIGON şi pentru misiunea sa folosea o cameră de fotografiat T-50 pentru a obţine copii după documentele secrete ale ruşilor.

Camera se numea T-50 pentru că nu făcea mai mult de 50 de fotografii, însă aceasta era într-un pix. Filmul pe care erau făcut pozele era foarte subţire, iar pentru o calitate bună camera trebuia ţinută la aproximativ 28 de centimetri de subiect. TRIGON însă făcea pozele în bibliotecă unde putea să pară că citeşte în timp ce copia documentele sovietice secrete.

4. O umbrelă şi doi spioni

Când vine vorba de spioni, nici asasinatele nu se fac cu prea multă mizerie. Este cazul lui Gheorghi Ivanov Markov, scriitor bulgar şi critic al regimului, care a murit după ce a fost otrăvit cu otravă de ricin. Însă asasinarea s-a făcut printr-o înţepătură cu o umbrelă, moment în care în corpul lui Markov a fost eliberată o bilă special făcută care conţinea otrava.

Asasinarea lui Markov a avut loc pe 7 septembrie 1978, iar acesta a murit la patru zile după incident. În acelaşi an, în Paris, o asasinare identică s-a încercat şi asupra jurnalistului disident bulgar Vladimir Kostov. Acesta însă a fost mai norocos decât Markov şi n-a murit.

5. Câinele de tun

Pe lângă aceste echipamente, agenţiile au fost şi animale, cu precădere câini. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, câinii erau dresaţi pentru a căra bombe şi această practică era întâlnită în multe ţări. În primă fază, câinii trebuiau doar să lase bomba şi aceasta era detonată de la distanţă, dar planul n-a mers, astfel că au ales detonarea la impact, ceea ce ducea şi la moartea câinelui.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite