VIDEO Google Glass va recunoaşte feţele oamenilor fie că vrea Google, fie că nu

VIDEO Google Glass va recunoaşte feţele oamenilor fie că vrea Google, fie că nu

Google Glass este unul dintre cele mai interesante gadgeturi. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Google Glass are o cameră video şi poate recunoaşte feţele oamenilor, dar compania nu vrea să facă asta. Nu vrea să publice o astfel de aplicaţie şi le interzice şi dezvoltatorilor să facă asta. Totuşi, cineva are una gata de recunoscut oameni şi o va folosi indiferent de ce zice Google.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Chaos Communications Congress (CCC) din această lună, Stephen Balaban şi startup-ul său Lambda Labs vor prezenta o aplicaţie care recunoaşte feţele oamenilor. Utilizatorii vor putea stoca chipurilor celor pe care îi văd şi aplicaţia le va cataloga. Ţine însă cont şi de alte obiecte, cum ar fi numerele de înmatriculare. Forbes notează că aplicaţia se numeşte FaceRec şi este capabilă chiar să pună pe hartă fiecare utilizator, dat fiind că reţine şi datele de localizare.

Lambda Labs nu se opreşte însă, ci provoacă Google pe propriul teren. Va comercializa dispozitive similare Glass, dar la preţul de 255 de dolari, pe care le numeşte Lambda Hat. Cât priveşte aplicaţia, aceasta nu va fi disponibilă prin magazinul cu aplicaţii, nu va fi acceptată de către Google, iar cei care vor dori să o încerce vor trebui să şi-o instaleze prin metoda sideloading. Asta presupune că vor trebui să aibă cunoştinţe minime de hacking pe Android.

Balaban susţine că a făcut aplicaţia, deoarece se poate dovedi foarte utilă în viitor şi într-o formă sau alta va ajunge să fie folosită. „Pe măsură ce colectezi tot mai multe date în timp, poţi pune chiar întrebări ca: «Cine e persoana cu care am discutat în urmă cu o lună la restaurant?». Dă-i şi geolocalizare şi poţi descoperi toate pozele şi momentele înregistrate în acel loc“, a spus acesta.

Tehnologia asta este foarte utilă, fie că ai Alzheimer şi uiţi numele celor dragi, fie că eşti orb şi te foloseşti de aşa ceva pentru a recunoaşte oameni. E o chestiune importantă.

Stephen Balaban

Cei împotriva recunoaşterii faciale sunt cei care se tem că asta ar putea distruge intimitatea oamenilor. În fapt, în luna mai, când Google a luat decizia de a interzice astfel de aplicaţii, opt membrii ai Congresului SUA au trimis companiei o scrisoare în care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la violarea intimităţii utilizatorilor. Balaban este însă încrezător în această nişă. „Recunoaşterea facială va deveni mai bună, iar în curând vei putea să te uiţi la cineva pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată şi să ştii deja ce aveţi în comun“, a afirmat el.

 

VIDEO Cel mai promităţor rival pentru Google Glass: costă de două ori mai mult, dar are un hardware mai puternic

VIDEO Cel mai interesant videoclip realizat cu Google Glass a apărut online

Skully, un fel de Google Glass care ţine la siguranţa motocicliştilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: