REVIEW Canon 70D - Video-Frumos din DSLR sau cum ştie Canon să arate că mai are idei noi la îndemână, când e cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canon este un producător recunoscut pentru calitatea DSLR-urilor sale în ceea ce priveşte filmarea. Nu vei realiza viitorul blockbuster cu un Canon, dar se descurcă mai bine decât rivalii. Canon 70D promite ceva mai mult, un sistem nou de focalizare bazat pe tehnologia DualPixel. „Adevărul“ l-a testat şi avem un review cu cele mai bune lucruri pe care le face. Cât despre minusuri, le vom numi pe parcurs.

Canon 70D este un 60D cu mici ajustări, deşi din faţă le-ai putea confunda fără probleme. Prima dată când am folosit un Canon 60D a fost în urmă cu aproximativ trei luni. Mi-a plăcut, dar nu atât de mult încât să-i găsesc justificare pentru preţul ridicat. În fapt, mi-a plăcut mai mult Nikon D7000 pe care l-am utilizat în câteva ocazii, decât acel 60D.

Canon 70D însă mi-a plăcut de la început pentru că promitea o experienţă video mai bună. F64 ni l-a pus la dispoziţie pentru acest review şi l-am dus cam la 60 de kilometri de Bucureşti pentru un test. Înainte de review, acel sistem DualPixel se referă la faptul că fiecare pixel are două fotodiode care permite sistemului de autofocalizare să discearnă mai repede care punct e mai important într-un cadru. În rest, Canon 70D are 19 puncte de focalizare, senzor CMOS de 20 megapixeli şi procesor de imagine Digic 5+.

Cât despre titlul, Canon 5D Mark II a fost primul DSLR care să livreze video full HD. Şi Canon a început de atunci să se remarce tot mai mult prin video.

Hardware

I-am oferit cuiva Canon 70D, unui utilizator de Pentax, să-l ţină şi folosească puţin. A fost impresionat de cum „se simte în mână“, de cât de bine e distribuită greutate. Aparatul nu e uşor, are peste 700 de grame şi sare de limita cu care utilizatorii de DSLR-uri entry-level s-au obişnuit. Are o baterie promisă pentru 920 de cadre, iar eu am reuşit să ajung la circa 400 de cadre cu vreo 30 de minute de filmat.

canon 70d foto razvan baltaretu/adevarul

Am folosit în acest timp modul Live View de câteva ori şi am testat cu plăcere ecranul tactil. Funcţionează foarte bine, reacţionează la fel de bine ca cele de pe telefoanele Samsung de vârf sau cel de pe Nokia Lumia 920 şi oferă o precizie mare pentru a nimeri toate acele butoane din meniu.

Canon 70D are un vizor optic bazat pe o pentaprismă şi oferă o acoperire a câmpului de 98%, cu doar 2% mai mic spaţiul acoperit decât la D7100, rivalul de la Nikon. Cu acesta se va găsi comparat Canon 70D tot mai des. Ecranul tactil de care ziceam mai sus are 3 inci şi peste un milion de puncte, reproduce foarte bine culorile şi e luminos. Când zic că e luminos, îl compar cu cel de pe NX300 de la Samsung, cel de pe Nikon D5100 şi cel de pe Nikon D7000. De reţinut că modelul Canon e cel mai nou, dar şi cel mai scump.

Viteza maximă este de 1/8.000 sec, iar spre testare am avut un obiectiv STM de 18-135 mm (f/3.5-f/5.6). STM este o linie de obiective introduse odată cu Canon 650D şi acestea ar trebui să fie mult mai silenţioase decât cele obişnuite. Sunt mai silenţioase decât cele USM (ultrasonic motor) de la Canon, dar ceva mai lente. Obiectivul este unul de folosit cu 70D, dar doar dacă doreşti ceva zoom. Personal prefer unul fix, de maximum 40 mm, dar cel STM de 40 mm este mai lent decât acesta.

canon 70d foto razvan baltaretu/adevarul

Canon 70D mai are şi modul WiFi încorporat pe care îl poţi folosi cu aplicaţia corespunzătoare a Canon din magazinele de aplicaţii Poţi să foloseşti un microfon extern şi recomand acest lucru, dacă vrei să reduci cât mai mult sunetul terţ în timp ce filmezi. Deşi obiectivul STM face o treabă bună, dacă vei modifica ceva, apăsarea butoanelor se va auzi. Canon 70D este rezistent la apă şi praf, dar asta înseamnă doar că nu se va defecta prea uşor dacă se udă, deşi e de preferat să nu-l bagi sub apă.

<strong>Calitatea fotografiilor</strong>

Există o galerie foto cu toate pozele pe care le-am realizat cu Canon 70D. Sistemul de focalizare în poze este rapid, precis în majoritatea cazurilor şi aparatul este suficient de versatil cât să te simţi profesionist, dar şi suficient de limitat ca să nu te preocupi de toate acele detalii. De exemplu, nu-ţi arată balansul de alb pe ecranul secundar de lângă declanşator, iar unii fotografi profesionişti se pot declara nemulţumiţi de asta. Canon 70D se descurcă foarte bine până la ISO 1600-3200, apoi începi să observi zgomotul.

Are probleme cu focalizarea când vine vorba de un subiect prea mic într-un cadru prea mare. Nu e perfect, nu e ochiul uman, dar se descurcă mai bine decât un mirrorless. Este cumva mai puţin precis decât Sony RX1r, dar diferenţa de preţ justifică oarecum acest minus. În cele mai multe cazuri nu vei observa lipsa de ritm, ci doar atunci când ai cu ce să-l compari şi nu este un model inferior.

Click pentru o galerie foto cu mai multe mostre

canon 70d mostre foto foto razvan baltaretu/adevarul canon 70d mostre foto foto razvan baltaretu/adevarul canon 70d mostre foto foto razvan baltaretu/adevarul

Este mai precis 70D decât Nikon D7000 şi mult mai precis când focalizează singur. Detaliile sunt redate foarte bine, iar dacă vrei să fii cu adevărat pretenţios pentru un bokeh recomand un alt obiectiv, undeva la 25-30 mm fix.

Canon se descurcă din ce în ce mai bine cu acele mici sisteme automate care să-ţi scoată imaginea numai bună. Spre exemplu, sunt mulţumit de cum gestionează balansul de alb automat, dar încă mi se pare că reduce prea mult viteza de declanşare când eşti în aperture priority. Este un pas în faţa de la 60D, dar sunt diferenţe subtile pe care le vei sesiza mai mult în timp decât la prima folosire sau când începi să faci tot mai multe poze.

Calitatea videoclipurilor

Ai un control foarte mare asupra setărilor în modul video şi te poţi folosi de ecranul tactil pentru a focaliza mai bine. Voi detalia mai multe despre modul video şi sistemul DualPixel al Canon 70D într-un review ulterior, aici mă voi referi strict la cum mi s-a părut la primele utilizări şi cum găsesc sistemul de focalizare automată.

Trece foarte uşor de la un punct la altul, atât timp cât are suficient contrast, ceea ce e bine, dar m-am lovit de probleme când, cum am spus şi mai sus, subiectul a fost prea mic în cadru. Trebuie doar să-ţi gândeşti dinainte cadrul şi poţi scoate din Canon 70D videoclipuri foarte bune. Nu va înlocui o camera profesională, dar este primul DSLR care se descurcă de unul singur foarte bine.

Am apreciat că aparatul foto nu „aleargă“ după punctul de focalizare, fapt deranjant la foarte multe alte camere. Nu, are o trecere lină, mai lină decât cea pe care am găsit-o foarte bună la Olympus O-MD E-M5. Aşa cum Canon 650D a fost primul DSLR cu touchscreen, Canon 70D se apropie foarte mult de acea imagine creată de companie înainte de lansare. Încă mai există acea zonă „tampon“ de marketing, între realitatea pe care o găseşti în utilizare şi videoclipurile create de Canon pentru promovare, dar dacă ai experienţă cu filmarea cu un DSLR vei găsi un produs bun în 70D.

Sunetul este înregistrat în format stereo şi în general microfonul face o treabă bună. Nu prea estompează zgomotele puternice, de aceea e indicat să recurgi la folosirea unui microfon extern. Videoclipurile pot fi stocate la rezoluţie full HD (cps: 30, 25, 24) sau mai mici, cum ar fi HD (cps: 60, 50). Stocarea se face pe un card SD, SDHC sau SDXC, dar doar pe unul, spre deosebire de Nikon care dotează D7100 cu două sloturi.

Alte considerente

Sistemul de rafală se ridică la înălţimea celor 7 cadre pe secundă şi bufferul poate stoca până la 26 de poze în format JPEG şi 12 fotografii în format RAW. Foarte bună implementarea modului WiFi direct în aparat, la fel de utilă această funcţie ca ecranul tactil de pe aparat. La început poate părea deranjant, că-l poţi atinge din greşeală, dar îţi eficientizezi lucrul astfel.

Cnaon 70D este în prezent într-o promoţie la F64: cumperi aparatul şi primeşti o tabletă iPad mini la pachet. Cel mai mic preţ este 4.900 de lei şi cel mai mare, cu obiectiv de 18-135 mm STM, de 6.400 de lei. Această promoţie se încheie pe 4 septembrie şi până atunci aparatul e la precomandă.

Plusuri

Sistemul de autofocalizare

Construcţia şi ergonomia

Autonomia

WiFi

Ecran tactil cu o rezoluţie suficient de mare

Minusuri

Lipsa unui al doilea slot de card

Design în linii mari similar cu 60D

Concluzie: de două ori mai multe fotodiode pentru un rezultat decent

Sistemul DualPixel face din acest aparat o alegere bună. Nu e ieftin, Canon nici nu încearcă să-l poziţioneze pe acea piaţă, şi nici nu e în gama 5D Mark III. Este acea actualizare la 60D necesară şi Canon demonstrează încă o dată că ştie să pună un DSLR să filmeze. 

Personal aş fi vrut să văd mai multă imaginaţie pusă în design, dar ecranul tactil şi modulul WiFi sunt binevenite. Eu l-aş alege în locul unui Olympus OM-D E-M5 şi în dauna oricărui DSLR ieftin. Este o diferenţă de cel puţin 2.000 de lei între un DSLR ieftin şi Canon 70D pe care o vor plăti fotografii semi-profesionişti sau amatorii darnici. 

canon 70d foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite