BenQ EW2780U - Monitor 4K de 27 de inci pentru amatorii de seriale şi filme (TECH REVIEW)

BenQ EW2780U - Monitor 4K de 27 de inci pentru amatorii de seriale şi filme (TECH REVIEW)

Am avut aproape o lună în care am lucrat pe BenQ EW2780U, un monitor 4K care s-a dovedit a fi bun la toate, însă a strălucit în ceea ce priveşte vizionarea de conţinut.

Ştiri pe aceeaşi temă

BenQ EW2780U este al doilea monitor din această serie pe care îl testez, după EX2780Q, care era destinat gamerilor. Acesta se adresează mai degrabă celor care vor un monitor 4K de mărime medie, pe care să îl folosească pentru activităţile de zi cu zi şi ceva entertainment.

Monitorul este similar cu celelalte din serie în materie de design. Găsim acelaşi aspect cu margini foarte subţiri în laterale şi în partea de sus, cea de jos fiind puţin mai pronunţată, găsindu-şi loc acolo şi logo-ul BenQ şi indicatorul HDRi, care arată tehnologia utilizată de BenQ aici.

Montarea este super simplă, iar pe spatele monitorului vei găsi 3 butoane - cel de power plus alte două şi un mini joystick cu care poţi accesa setările din meniul monitorului mult mai uşor. În ceea ce priveşte porturile, acestea sunt 5 la număr - un jack de căşti, două HDMI-uri, un DisplayPort şi, marea surpriză şi în acelaşi timp un avantaj al acestui monitor, un USB-C, care îţi permite să conectezi un laptop la monitor şi să îl şi încarci în acelaşi timp, deoarece are power delivery de 60W.

Mobilitatea este puţin limitată, putând fi doar aplecat mai în faţă sau mai în spate. Vestea bună este însă că este compatibil cu un suport VESA, astfel că poţi rezolva cu uşurinţă această problemă, dacă ai nevoie de mai multă flexibilitate.

Panou IPS, bine calibrat încă din cutie

Trecem la specificaţiile monitorului, care măsoară 27 de inci - mi se pare o dimensiune foarte bună pentru un ecran 4K, puţin peste limita la care un astfel de display ar putea fi considerat prea mic şi îndeajuns pentru a avea o densitate a pixelilor bună, care să permită observarea corectă şi completă a detaliilor.

Aşadar, avem un panou de tip IPS, cu un timp de răspuns al pixelilor de 5ms, rezoluţie 4K (adică 3840 x 1600 de pixeli) şi o rată de refresh de 60Hz. În practică, aceste specificaţii duc la o imagine excelentă, cu o acurateţe a culorilor foarte bună (BenQ spune că monitorul acoperă 99% din spectrul sRGB şi 95% din DCI-P3). Îmi place în special aspectul culorilor reci pe BenQ EW2780U, iar monitorul este bine calibrat încă din cutie, însă chiar şi aşa îţi recomand să te joci prin meniu, pentru a vedea diferitele sale profiluri şi a-l alege pe cel care îţi place.

 

Rata de 166 de pixeli per inch oferă un nivel foarte bun al detaliilor, astfel că vizionarea de conţinut 4K va părea obligatorie pe acest monitor. Luminozitatea merge până la 350cd/m2, fiind suficientă pentru a se descurca bine şi într-un mediu foarte luminat.

Despre tehnologia HDRi am mai vorbit în review-ul pentru EX2780Q, aşa că reamintesc doar că foloseşte un senzor integrat în partea de jos a ecranului, alături de algoritmi de procesare a imaginii, pentru a îmbunătăţi efectul HDR în funcţie de luminozitatea camerei în care îl foloseşti. E o tehnologie foarte interesantă şi utilă, cei de la BenQ notând că îmbunătăţeste culorile şi calitatea imaginii.

Bun pentru gaming ocazional şi multă vizionare de conţinut

Am folosit în mare parte monitorul pentru vizionarea de conţinut şi productivitate, fiind practic principalul ecran la care m-am uitat pentru aproximativ o lună. Am făcut şi ceva gaming pe el, începându-mi călătoria în HyperScape, un joc de care nu m-am putut ţine însă foarte mult. Nu îl recomand însă unei persoane care se joacă mult, pentru că BenQ oferă variante dedicate acestora la acelaşi preţ.

Imaginile arată foarte bine, sunt clare şi curate, şi bineînţeles că monitorul include şi tehnologii care să îţi protejeze ochii, în special la vizionarea conţinutului pe timp de noapte, precum filtrul de lumină albastră sau tehnologia Flicker Free.

Sunetul este asigurat de boxe treVolo, pe care le-am mai lăudat în review-ul pentru 2780Q. Aşadar, nu am cum să nu o fac din nou, experienţa audio fiind una peste medie, excelentă pentru un monitor. Nu sunt sigur că este îndeajuns să renunţi la căşti sau boxe dedicate, însă cei care vor să evite costurile suplimentare vor fi cu siguranţă suficient de mulţumiţi de ceea ce pot driverele din BenQ EW2780U.

În fine, concluzia ar fi următoarea: BenQ EW2780U mi se pare un monitor excelent pentru persoanele care vor un ecran multifuncţional, pe care să facă de toate - să şi lucreze de-acasă, să se uite la un serial pe Netflix şi chiar să se joace din când în când. Este bine echilibrat, culorile sunt vibrante şi precise iar faptul că oferă Power Delivery pe USB-C mi se pare un avantaj extrem de important pentru cei care au mutat munca pe laptop de la birou acasă.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: