Aproape două secole de când omul a inventat bicicleta şi, totodată, cel mai bun mijloc de transport personal

Aproape două secole de când omul a inventat bicicleta şi, totodată, cel mai bun mijloc de transport personal

Bicicleta se apropie de primele două secole de existenţă oficială.

Bicicleta a fost patentată în urmă cu peste două secole. Într-o vreme în care oamenii încă mergeau folosind cai, iar maşina era un vis îndepărtat, bicicleta s-a dovedit o invenţie interesantă. Iată povestea ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Originile bicicletei sunt învăluite în mister, iar inventarea sa nu poate fi atribuită unei singure persoane. Un lucru este însă cert: e unul dintre cele mai practice mijloace de transport de care oamenii se bucură de aproape 200 de ani.

Desigur că maşina se deplasează mai repede, iar calul ocupă mai puţin spaţiu, dar bicicleta n-are nevoie de combustibil (decât de pedalare), nu ocupă mult spaţiu şi este mai sănătoasă pentru tine, pentru mediu şi pentru trafic decât maşina. Până când nu vom găsi altceva mai bun, bicicleta este cea mai eficientă şi evident, mult mai ieftină.

În 1817,  se pare că baronul german Karl Drais von Sauerbronn a fost primul care a schiţat ideea unui astfel de mijloc de transport şi a prezentat-o la Paris, în cadrul unei expoziţii. Strămoşul bicicletei de astăzi , denumită de baron „Draisenna” după numele său, era construită integral din lemn, nu avea pedale, iar utilizatorul trebuia să împingă cu picioarele pentru a se deplasa.

Velocipedul este un vehicul cu două roţi, precursor al bicicletei, la care roata motoare, prevăzută cu pedale, era aşezată în faţă şi era mult mai mare decât cea din spate. W. K. Clarkson a patentat un velociped la 26 iunie 1819, dar documentele care atestă acest lucru au fost distruse de un incendiu din 1836.

În anul 1863, evoluţia velocipedului atinge un pas foarte important, fiindu-i adăugate pedalele în faţă. Acest lucru s-a întâmplat în atelierul lui Pierre Michaux, dar nu se ştie cu certitudine dacă acesta sau angajatul său, Pierre Lallement, a făcut marele pas. Totuşi, în 1866, Lallement a primit un brevet pentru îmbunătăţirile aduse velocipedului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările