Microsoft riscă amenzi de miliarde de euro de la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microsoft deține supremația în domeniul sistemelor de operare, Windows 7 fiind pe mai mult de 50% din calculatoare.
Microsoft deține supremația în domeniul sistemelor de operare, Windows 7 fiind pe mai mult de 50% din calculatoare.

Microsoft a încălcat legile antitrust ale Uniunii Europene și riscă o amendă de peste șase miliarde de euro. În urma înțelegerii din 2009, compania trebuia să ofere în Windows soluții alternative browserului Internet Explorer, dar din 2011 n-a mai făcut acest lucru. Mai mult, Microsoft riscă un alt proces din cauza restricțiilor prezente în noua versiune de Windows.

Înainte de 2009, Microsoft oferea doar Internet Explorer, iar utilizatorii erau nevoiți să își instaleze singuri altă versiune dacă doreau. Uniunea Europeană, în baza legilor concurenței, a cerut companiei să include soluții alternative, iar americanii s-au conformat până în februarie 2011. Atunci, a apărut prima actualizare pentru Windows 7 și nu a mai existat posiblitatea de a alege browserul dorit. Costurile nerespectării acestui acord pot ajunge la peste șase miliarde de euro pentru Microsoft, notează „Computerworld”.

Un analist pe probleme concurențiale de la firma Pinsent Masons a apreciat acțiunea Microsoft drept una surprinzătoare. „Comisia Europeană este acum în postura în care poate cere 10% din veniturile Microsoft, sumă care s-ar situa la peste șase miliarde de euro. Totodată, până acum nicio companie nu a mai încălcat un acord de acest tip”, a declarat acesta.

Windows nou, atitudine veche

Mai mult, Microsoft este investigată de autoritățile Uniunii și pentru faptul că nu oferă condiții egale celorlalți dezvoltatori de programe pentru Windows 8. Atât în versiunea pentru PC-uri, cât și în cea pentru tablete (Windows RT), Microsoft nu a oferit acces complet la interfața de programare a aplicațiilor (API), ceea ce înseamnă că produsele concurente nu vor fi la fel de bune ca cele proprietare companiei. Mozilla și Google sunt două companii afectate în mod direct, acestea fiind proprietarele celor mai utilizate browsere la acest moment, Firefox, respectiv Chrome.

Oficialii Mozilla au afirmat în urmă cu două luni că fără acces complet, produsul lor ar fi net inferior celui dezvoltat de Microsoft. „Am putea face Firefox disponibil și pe Windows RT și să arate foarte bine, dar în condițiile actuale nu ne-ar ieși nimic bun, ceea ce înseamnă că n-avem de ce să începem proiectul”, a spus directorul Firefox, Asa Dotzler.

Poziției Mozilla s-a raliat și Google, mai ales că browserul Chrome a ajuns de curând și pe dispozitivele Apple și reacțiile utilizatorilor au fost foarte bune. Totodată, Chrome este unul dintre cele mai folosite browsere pentru PC-uri, astfel că e de înțeles nemulțumirea față de condițiile Microsoft.

Dispoziția din 2009 pe care Microsoft a încălcat-o prevedea ca utilizatorii europeni să poate alege ce browser vor să folosească. Browsere ca Firefox, Opera sau Chrome au fost incluse ca alternative în Windows XP, Vista și Windows 7. Însă odată cu Service Pack 1 pentru Windows 7 a dispărut această opțiune, oficialii Microsoft afirmând de curând că de vină a fost o problemă tehnică. Acum, urmează aflarea deciziei Comisiei Europene și verdictul dacă Microsoft va plăti amenda sau nu. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite