Ex-viceprimar de Huşi, cumătrul fostului preşedinte Traian Băsescu, trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, fals şi spălarea banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceprimar al  municipiului Huşi, Romică Lorenţ, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Vaslui, fiind acuzat de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals. Cumătru cu fostul preşedinte Traian Băsescu, de pe vremea când acesta era deputat de Vaslui, Lorenţ este acuzat că a fraudat bugetul unei comune din judeţul Vaslui, primind bani pe lucrări neefectuate.

Alături de Romică Lorenţ, procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT au dispus trimiterea în judecată şi a finului acestuia Andrei Ursu, căruia i-a subcontractat lucrarea, precum şi a mai multor angajaţi din cadrul Primăriei Găgeşti, în frunte cu fostul primar, Tiberiu Coatu. Alături de ei, a fost trimis în judecată şi dirigintele de şantier, Maricica Chelaru, cea care a semnat documentele care atestau că lucrările ar fi fost efectuate. 

Lorenţ este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grupa infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu în formă calificată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals în formă continuată. 

Potrivit procurorilor DIICOT, ”în anul 2009 a instigat funcţionarii primăriei Găgeşti pentru a deconta în mod nelegal şi în baza unor documente false suma de aproximativ 1.005.000 lei, bani reprezentând contravaloarea reparaţiilor pentru podurile situate în localităţile Tupilaţi, Găgeşti şi Popeni şi reparaţii la un pod din localitatea Peicani şi a întocmit în falsdocumente în baza cărora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale“. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui.

Banii fuseseră alocaţi la sfârşitul lui 2009 pentru lucrarea “Amenajare de poduri în localităţile Găgeşti, Tupilaţi şi Popeni şi reparaţii pod armat în localitatea Peicani” , a cărei valoare totală era de 2.665.031 de lei. Licitaţia a fost câştigată de Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucureşti – sucursala Iaşi, însă lucrările au fost subcontractate unei fime patronate de Romică Lorenţ, Semnal Media Huşi. Ulterior, Lorenţ le-a subcontractat unei alte firme deţinute de Andrei Ursu, finul său.  Alături de fostul viceprimar al Huşului, mai sunt cercetate încă cinci persoane, printre care şi fostul primar al comunei Găgeşti, Tiberiu Coatu, dar şi angajaţi din cadrul primăriei. După declanşarea anchetei DIICOT, firma lui Romică Lorenţ a încercat să achite prejudiciul, executând parte din lucrări.

Fost preşedinte al organizaţiei PDL Huşi, Romică Lorenţ a fost un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, de pe vremea când acesta a fost deputat de Vaslui (în perioada 1996-2000), fostul preşedinte botezându-i lui Lorenţ un copil.

În 2006, Lorent în timp ce era viceprimarul orasului, a mai fost cercetat de procurorii DIICOT fiind suspectat că tainuieşte bunuri furate de membrii unei grupări vasluiene care dădea spargeri în Belgia. Pe lângă perchezitiile făcute la domiciliul interlopilor vasluieni, anchetatorii au descins şi în casa lui Romică Lorenţ,  unde s-a găsit aparatura electronică furată. Lorenţ a susţinut atunci că a cumpărat respectivele bunuri fără a cunoaşte proveninenţa lor.

Mai puteţi citi:

Cum a fost furat cel mai sărac judeţ al ţării de propriii primari, fără ca vreunul să ajungă în închisoare

Cum să furi un oraş din România: Negreştiul, devalizat de fostul primar

Doi angajaţi ai Primăriei Negreşti, unul din cele mai sărace oraşe din ţară, suspectaţi că au sustras 700.000 lei din taxe şi impozite

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite