Seceta încurcă navigaţia pe Dunăre, în aval de Porţile de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navigatorii sunt sfătuiţi să respecte şenalul navigabil FOTO Corina Macavei
Navigatorii sunt sfătuiţi să respecte şenalul navigabil FOTO Corina Macavei

Potrivit Apelor Române Mehedinţi, seceta a afectat debitul Dunării, care în aceste zile este la jumătate faţă de media multianuală.

Astfel, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) are o valoare de 2.500 mc/s, la jumătate din media multianuală a lunii iulie, care este de 5.350 mc/s.

„Cotele Dunării în momentul de faţă sunt 766 cm la Drobeta Turnu Severin, minus 32 de cm la Calafat şi minus 16 cm la Gruia. Debitul în secţiunea Baziaş este 2480 mc/s cu o medie multianuală a lunii iulie care este 5350 mc/s”, spune Magda Dincă, purtătorul de cuvânt al Apelor Române Mehedinţi.

În aval de Porţile de Fier, conform prognozei hidrologice pentru Dunăre în intervalul 30 iulie – 6 august, debitele vor fi staţionare, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
Debitele scăzute ale fluviului au impus restricţii de navigaţie pe Dunăre, astfel că navigatorii sunt obligaţi să nu încarce convoaiele la capacitate maximă şi să respecte cu stricteţe şenalul navigabil pentru ca navele să nu eşueze în bancurile de nisip.

În ultimele săptămâni, Dunărea a scăzut atât de mult din cauza secetei încât au apărut insule de nisip la Izvoare, Pristol ori Gîrla Mare, localităţi riverane din Mehedinţi, care pot pune serioase probleme navigatorilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite