Invazie de omizi la Cioroboreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omida de dud sau omida păroasă a atacat, grădinile, pomii şi viţa de vie a sătenilor din localitate. Statul şi-a luat mâna de pe combaterea plantelor, astfel că nu mai alocă de trei ani bani în acest sens. Edilii se declară şi ei depăşiţi de situaţie.

După ce au mâncat frunzele la pruni, duzi şi chiar nuci, omizile s-au extins la viţa de vie, ceea ce oamenii n-au mai văzut până acum.

„Probabil le mănâncă la rădăcina boabelor, pentru că au căzut toate pe jos. Le adunăm cu făraşul. Să atace până şi via, n-am crezut.

Au intrat până şi în casă, pe perdele. Înainte erau pe drum cu furtunul, cu maşinile şi ne stropeau toţi pomii, tot ce aveam.

Acum, n-am mai văzut pe nima să mai stropească, să mai întrebe. Numai de bani, să le dăm dările”, ne- a spus supărată Nicolina Ilie (80 ani) din localitate.

image

În majoritatea pomilor fructiferi au rămas doar fructele. Cei mai afectaţi de omizi sunt prunii şi duzii. Oamenii asistă neputincioşi la invazie, lucru pe care îl fac şi autorităţile.

„Nu mai avem poame, nu mai avem nimic. Nu s-a ocupat nima de la Protecţia Plantelor. N-au fost frunze câte poame. Acum, nu mai avem nimic”, ne-a spus Constantin Golea, din localitate.

image

De trei ani, statul nu mai alocă bani pentru tratamente fitosanitare. În aceste condiţii, sarcina le revine primăriilor, care au şi fost înştiinţate încă de la sfârşitul lunii mai să ia măsuri în ceea ce priveşte combaterea acestui dăunător. 

Deşi, potrivit specialiştilor, un tratament ar costa, într-un sat precum cioroboreniul, cel mult două, trei sute de lei, autorităţile locale se declară depăşite de situaţie.

Ce spun autorităţile locale, dar şi cele de la judeţ, citeşte mâine în Adevărul!

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite